Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macedónsko podľa médií postihla apokalypsa

Humanitárna pomoc. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silné búrky, záplavy a dokonca aj zemetrasenie postihlo balkánsky štát Macedónsko.

Skopje 26. mája (TASR) - Po katastrofálnych povodniach v Srbsku, Bosne a Hercegovine a Chorvátsku zasiahlo nepriaznivé počasie aj Macedónsko. Silné búrky sprevádzané krúpami spôsobili v noci nadnes záplavy v hlavnom meste Skopje, ktoré súčasne zasiahlo aj zemetrasenie s magnitúdou 3,5, informoval srbský spravodajský server Novosti.rs.

Záplavy spôsobil dvojdňový nepretržitý dážď. Macedónske médiá informovali, že krúpy v okolí Skopje zničili úrodu a voda zaplavila množstvo pivničných priestorov.

V macedónskom hlavnom meste súčasne zaznamenali aj zemetrasenie, ktorého eipcentrum sa nachádzalo 18 kilometrov od Skopje; nevyžiadalo si však materiálne škody ani zranených, píšu Novosti.

Ulice mesta boli zaplavené, vozidlá unášala voda. Vodiči áut sa brodili vodou a nechávali vozidlá na zaplavených uliciach; niektorí v autách aj uviazli.

Rieka Vardar sa zo svojho koryta nevyliala, jej úroveň sa však zvýšila. Macedónsky minister dopravy Mile Janakijevski zvolal mimoriadnu schôdzku krízového štábu, informoval portál MKD.

Na skopskom sídlisku Novo Lisiče prepadlo niekoľko vozidiel do priepasti, ktorá vznikla zosuvom v dôsledku ohromného množstva vody. Zaplavených bolo tiež množstvo garáží i pivníc a hlavné skopské námestie bolo na krátky čas pokryté ľadom, píšu Novosti.