Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Macedónsku sa začal sa súdny proces s mužmi obvinenými z terorizmu

Na archívnej snímke policajti v obrnených vozidlách zasahujú počas operácie proti ozbrojenej skupine v meste Kumanovo na severe Macedónska 9. mája 2015. Foto: TASR/AP

Súdení muži sú obvinení z terorizmu a účasti v teroristickej organizácii.

Skopje 9. februára (TASR) - V Macedónsku sa dnes začal súdny proces s 29 mužmi obvinenými z prečinov súvisiacich s terorizmom vo veci vlaňajšej dvojdňovej prestrelky s políciou, ktorá si vyžiadala 18 mŕtvych vrátane ôsmich policajtov.

K incidentu došlo v máji 2015 v pohraničnom meste Kumanovo po tom, ako skupina ozbrojencov nakrátko obsadila policajnú stanicu na macedónsko-kosovskej hranici. Ozbrojenci sa vzdali po dvoch dňoch bojov, pri ktorých tiež utrpelo zranenia 42 policajtov a poškodili sa desiatky budov, píše agentúra AP.

Súdení muži sú obvinení z terorizmu a účasti v teroristickej organizácii. Sedemnásti z nich sú obyvateľmi susedného Kosova, jeden je z Albánska a zvyšní 11 sú etnickými Albáncami žijúcimi v Macedónsku.

Tento násilný incident v etnicky zmiešanom Kumanove bol najhorším od roku 2001, keď povstanie tamojších etnických Albáncov takmer prerástlo do otvorenej občianskej vojny.