Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macedónsky ústavný súd zamietol podnety proti referendu o zmene názvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a susedné Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore.

Skopje 20. septembra (TASR) - Macedónsky ústavný súd zamietol v stredu dva podnety na vyhlásenie blížiaceho sa referenda o zmene názvu krajiny na "Republiku Severné Macedónsko" za protiústavné. Informovala o tom agentúra AP.

Sudcovia ústavného súdu hlasovali v pomere 7:2 za zamietnutie dvoch podnetov podaných Svetovým macedónskym kongresom, zoskupením diaspóry so sídlom v Skopje, a malou ľavicovo orientovanou stranou Levica.

Plebiscit, ktorý sa bude konať 30. septembra, je západnými politikmi označovaný za "historickú šancu" pre túto malú balkánsku krajinu na začatie prístupového procesu do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ).

K dohode o zmene názvu krajiny dospeli Macedónsko a susedné Grécko v júni tohto roka po dlhoročnom spore, ktorý blokoval vstup Skopje do NATO. Zmluva sa považuje za kľúčový krok k zredukovaniu vplyvu Ruska na Balkáne.

NATO pozvalo Macedónsko na prístupové rokovania, uviedlo však, že krajina musí najprv zmeniť svoju ústavu a prijať nový názov. EÚ tiež oznámila, že stanoví dátum prístupových rokovaní s Macedónskom v závislosti od implementácie dohody.