Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macedónsko uzavrelo svoje južné hranice pre migrantov z Afganistanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vstup na macedónske územie majú povolený len utečenci z Iraku a Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Solún 21. februára (TASR) - Macedónsko uzavrelo dnes pre migrantov z Afganistanu svoje hranice s Gréckom. Vstup na macedónske územie majú povolený len utečenci z Iraku a Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa macedónskych úradov rovnaké opatrenie zaviedlo na svojich hraniciach s Macedónskom aj Srbsko.

Macedónska polícia pristúpila k regulácii prílevu migrantov na hraniciach s Gréckom už v sobotu, keď jej príslušníci začali u utečencov vykonávať telesné prehliadky a pasové kontroly. Predtým macedónska strana akceptovala potvrdenie o registrácii, ktoré migrantom vydávala grécka polícia.

Zavedenie prísnejších opatrení na macedónsko-gréckych hraniciach spôsobilo nával migrantov na gréckej strane hraníc. Podľa gréckej polície 800 migrantov uviazlo dnes priamo na hraniciach, pričom ďalších 2750 čaká v 55 autobusoch zaparkovaných obďaleč.

Za ostatných 24 hodín (dnes do 06.00 h) vpustilo údajne Macedónsko na svoje územie len 310 migrantov.

Policajní predstavitelia Chorvátska, Srbska, Slovinska, Macedónska a Rakúska sa počas štvrtkového stretnutia v chorvátskej metropole Záhreb dohodli na tom, že registrácia a hlavný skríning migrantov bude prebiehať v Macedónsku na hraniciach s Gréckom. Toto opatrenie vstúpilo do platnosti okamžite.

Migranti, ktorí kontrolami prejdú, budú následne dopravení vlakmi z macedónskeho pohraničného mesta Gevgelija k rakúskym hraniciam.