Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macedónsky minister vyzval Grécko na presun uviaznutých migrantov

Na snímke migranti na gréckej strane hranice a slovenskí policajti. Foto: TASR - Michal Svítok

Prinajmenšom 10.000 sýrskych a irackých utečencov uviazlo v uplynulých dňoch pri hraničnom priechode neďaleko dediny Idomeni.

Skopje 4. marca (TASR) - Macedónsky minister zahraničných vecí Nikola Poposki vyzval vo štvrtok susedné Grécko, aby tisícky migrantov, ktorí uviazli na jeho strane spoločnej hranice, presunulo do vhodnejších prijímacích centier.

Poposki v rozhovore pre agentúru AP povedal, že uviaznutým migrantom by bol takto poskytnutý "ľudský a bezpečný prístup". Namiesto toho však momentálne prežívajú v stanoch ležiacich len niekoľko stoviek metrov od hranice.

"To naozaj nie je riešením," uviedol Poposki. "Ak vám skutočne na týchto ľuďoch záleží, mali by byť umiestnení do prijímacích centier, ktoré sú schopné prijať veľký počet osôb," dodal minister.

Prinajmenšom 10.000 sýrskych a irackých utečencov uviazlo v uplynulých dňoch pri hraničnom priechode neďaleko dediny Idomeni na gréckej strane hranice s Macedónskom. Na mieste si postavili stany, slúži im tiež jeden oficiálny prístrešok.

Macedónsko momentálne na svoje územie vpúšťa denne len hŕstku migrantov a tamojšie úrady vyhlásili, že vpustia iba toľko ľudí, koľko ich pustí nasledujúca krajina na tejto trase, ktorou je Srbsko. Grécka polícia uviedla, že vo štvrtok od 6.00 h ráno do 18.00 h večer prešlo do Macedónska len 130 osôb.

Poposki v uvedenom rozhovore vyzval Grécko aj na užšiu spoluprácu, aby sa tak obe krajiny vyhli "akémukoľvek dramatickému vývoju" situácie ohľadne migrantov. Za takmer neodvratné však označil, že prísnejšie pravidlá v tejto veci čoskoro prijmú krajiny ležiace severnejšie od Macedónska na balkánskej trase vedúcej do strednej Európy. Dodal, že to následne ovplyvní aj počet migrantov, ktoré bude na svoje územie denne vpúšťať Macedónsko.

Eurokomisár Avramopulos: Grécko musí nápor migrantov zvládnuť najneskôr do mája
Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos
Foto: TASR/AP/Thierry Monasse

Európska únia požaduje od Grécka, aby najneskôr do mája zabezpečilo ochranu vonkajších hraníc Schengenu pred nelegálnou migráciou. Komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil v noci nadnes internetový portál nemeckého denníka Die Welt.

Podľa Avramopulosa EÚ zhodnotí postup Grécka v rámci ochrany vonkajších hraníc 12. mája. "Ak dovtedy nezaznamenáme žiadny výsledok, vytvoríme bez váhania predpoklady na predĺženie hraničných kontrol v Európe," povedal eurokomisár s tým, že "každý prichádzajúci utečenec musí byť riadne zaregistrovaný", čo platí rovnako pre Grécko, ako aj pre Taliansko.

Obe uvedené krajiny počas uplynulého roka čelili nebývalému náporu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Európy po mori. Avramopulos uviedol, že v súčasnosti sa v Grécku darí zaregistrovať približne 80 percent prichádzajúcich utečencov, čo hodnotí ako "pozitívny vývoj". Za sklamanie naopak označil viaznutie prerozdeľovania utečencov medzi jednotlivými štátmi EÚ podľa určených kvót.

Eurokomisár pre migráciu, ktorý sám pochádza z Grécka, v rozhovore zároveň odmietol úvahy o vylúčení ktoréhokoľvek štátu zo schengenského priestoru, keďže na takýto krok podľa neho "nie sú žiadne právne možnosti". "Všetky štáty sú toho názoru, že schengenský priestor je potrebné opäť znormalizovať. Hraničné kontroly medzi schengenskými štátmi by mali patriť minulosti."

Najneskôr do novembra chce Brusel docieliť zrušenie všetkých kontrol, ktoré boli v súvislosti s migračnou krízou dočasne zavedené na hraniciach vnútri Schengenu, informoval Avramopulos.

Po minulotýždňovom zasadnutí ministrov spravodlivosti a vnútra členských štátov EÚ sa Avramopulos vyjadril, že k výraznému obmedzeniu prílevu migrantov z Turecka cez Grécko musí dôjsť do 7. marca, keď sa uskutoční v Bruseli mimoriadny summit o migrácii. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že "sa celý systém úplne zrúti".