Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Macedónsky premiér zverejnil otázku pre referendum o názve krajiny

Zoran Zaev, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vodca hlavnej opozičnej konzervatívnej strany VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski opustil stredajšie rokovania lídrov politických strán s tým, že požaduje ďalšie kolo diskusií.

Skopje 19. júla (TASR) - Macedónsky premiér Zoran Zaev zverejnil znenie otázky, na ktorú budú občania jeho krajiny odpovedať v jesennom referende o dohode so susedným Gréckom o zmene názvu Macedónska. Informuje o tom vo štvrtok agentúra AP.

Na základe tejto dohody by sa Macedónsko v budúcnosti malo volať Republika Severné Macedónsko. Zaev po skončení rokovaní s lídrami politických strán uviedol, že otázka bude znieť: "Ste za členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii prostredníctvom dohody medzi Macedónskou republikou a Gréckou republikou?"

Zaev ďalej povedal, že referendum bude "poradné" - túto možnosť pre plebiscit umožňuje v Macedónsku zákon, píše AP. Macedónsky premiér však dodal, že "slovo ľudu bude konečné pre všetky politické strany".

Vodca hlavnej opozičnej konzervatívnej strany VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski opustil stredajšie rokovania lídrov politických strán s tým, že požaduje ďalšie kolo diskusií. Nové rokovania sa majú konať vo štvrtok.

Referendum je v Macedónsku plánované na september alebo október tohto roka.