Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Výtržníci v parlamente: Macedónsky prezident vyzval na upokojenie

Rozhnevaní protestujúci vstúpili do budovy parlamentu v Skopje, 27. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Výtržníci fyzicky napadli nielen poslancov, ale aj novinárov. Malému množstvu policajtov sa ich nepodarilo zastaviť.

Skopje 28. apríla (TASR) - Macedónsky prezident Gjorge Ivanov vyzval dnes na upokojenie situácie po tom, čo rozhnevaní stúpenci dlhoročného premiéra Nikolu Gruevského vnikli vo štvrtok do priestorov parlamentu a zaútočili na poslancov opozície.

Ivanov vo svojom nočnom prejave taktiež uviedol, že si na dnes predvoláva politických lídrov, aby "diskutovali o možnostiach vyriešenia tejto situácie", informovala agentúra DPA.



Celkovo utrpelo zranenia v parlamente a pred ním 77 ľudí, uviedla agentúra AP. Medzi zranenými je 22 policajtov.



Gruevského stúpenci vtrhli do parlamentu v reakcii na fakt, že zákonodarný zbor zvolil hlasmi doteraz opozičných sociálnych demokratov a poslancov zastupujúcich záujmy albánskeho etnika za svojho nového predsedu Talata Xhaveriho, jedného z poslancov albánskej národnosti.

Gruevského vládnuca strana VMRO-DPMNE označila zvolenie Xhaveriho za "puč".

Výtržníci fyzicky napadli nielen poslancov, ale aj novinárov. Malému množstvu policajtov sa ich nepodarilo zastaviť.

Macedónsky prezident Gjorgje Ivanov, archívne foto.
Foto: TASR/AP Photo


Najmenej ôsmi poslanci, okrem iného aj predseda doteraz opozičných sociálnych demokratov (SDSM) Zoran Zaev a líder jednej z albánskych strán Zijadin Sela, utrpeli zranenia.

Násilnosti v Skopje prostredníctvom Twitteru odsúdili vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová, komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn a viacerí zahraniční veľvyslanci.

Doteraz sa táboru Nikolu Gruevského darilo brániť vzniku novej vlády na základe výsledkov volieb z 11. decembra 2016. Poslanci z radov kolegov dlhoročného premiéra využili rôzne prieťahy v procesnom konaní a možnosť trvalého rečnenia v zákonodarnom zbore, čím parlament fakticky ochromili. V praxi tak až do štvrtka zabránili voľbe nového predsedu zákonodarného zboru i nového vládneho kabinetu, v čom im pomáhali i Gruevského spojenci - prezident krajiny i doterajší predseda parlamentu.