Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Machadová sa stala kandidátkou do prezidentských volieb vo Venezuele

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Madurova vláda minulý týždeň súhlasila s konaním opozičných primárok.

Caracas 26. októbra (TASR) - Maríu Corinu Machadovú vo štvrtok vyhlásili za víťazku opozičných primárok vo Venezuele. Stala sa tak kandidátkou venezuelskej opozície v budúcoročných prezidentských voľbách. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky denníka El Comercio.

Primárne voľby sa konali v nedeľu a organizovala ich ústredná volebná komisia pre primárky (CNP). Tá vo štvrtok túto političku oficiálne vyhlásila za víťazku. Vo voľbách v roku 2024 bude jej súperom úradujúci venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Machadová v nedeľu získala viac než 92 percent hlasov. Vo štvrtok sa poďakovala voličom, ktorí sa na primárkach zúčastnili, CNP i svojím súperom. "Zviedli sme ušľachtilý súboj, ktorý bol príkladom Venezuely, akú sa chystáme vytvoriť... vášnivo dávať do protikladu názory, avšak s rešpektom," uviedla.

Do primárok sa pôvodne prihlásilo 13 kandidátov, traja z nich však kandidatúru stiahli ešte pred hlasovaním, pripomína El Comercio.

Madurova vláda minulý týždeň súhlasila s konaním opozičných primárok. V minulosti však často manipulovala zákonmi, uskutočňovala pomstu voči protivníkom a porušovala dohody, píše AP. Venezuelská prokuratúra začala voči organizátorom primárok vyšetrovanie údajného podvodu a uzurpovania moci.

Machadová bola v rokoch 2011-14 členkou venezuelského parlamentu, Národného zhromaždenia. V opozičných primárkach v roku 2012 skončila na treťom mieste. Vtedajší víťaz primárok Henrique Capriles následne v prezidentských voľbách neuspel v súboji s dlhoročným prezidentom Hugom Chávezom. Ten zomrel v marci 2013 a nahradil ho Maduro.