Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Macron a Salmán vyzvali na ukončenie politického vákua v Libanone

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas stretnutia v Elyzejsko paláci v Paríži 16. júna 2023. Foto: TASR/AP

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rokovanie sa týkalo strategických vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Francúzskom a možností ich prehĺbenia v budúcnosti.

Paríž 17. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán po piatkovom stretnutí v Paríži vyhlásili, že chcú rozšíriť bilaterálnu spoluprácu medzi ich krajinami.

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rokovanie sa týkalo strategických vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Francúzskom a možností ich prehĺbenia v budúcnosti, informovala agentúra DPA. Macron podľa Elyzejského paláca potvrdil, že Francúzsko je pripravené Saudskú Arábiu podporiť pri posilňovaní jej obranných kapacít.

Macron a korunný princ si v Paríži vymenili názory aj na situáciu na Blízkom východe. Obaja vyjadrili ochotu pracovať na trvalom uvoľnení napätia v regióne a vyzvali na "urýchlené ukončenie inštitucionálneho politického vákua v Libanone". Osemmesačná absencia prezidenta podľa nich "zostáva hlavnou prekážkou pri riešení vážnej sociálno-ekonomickej krízy v krajine", dodáva agentúra AFP.

Macron sa venoval aj téme vojny Ruska proti Ukrajine a obavám z jej ničivých následkov pre civilné obyvateľstvo a dopadov na potravinovú bezpečnosť.

De facto vládca Saudskej Arábie navštívil Macrona v Paríži minulé leto v rámci svojej prvej cesty do Európskej únie od vraždy novinára saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, kritického k vláde v Rijáde.

Chášukdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post, bol zabitý na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018. Podľa americkej tajnej služby bol príkaz na jeho zabitie vydaný priamo korunným princom, ten však zodpovednosť odmieta.

Opoziční politici a ľudskoprávni aktivisti kritizovali prijatie Muhammada bin Salmána Macronom.