Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Macron: Bez spoločného postoja Nemecka a Francúzska EÚ nenapreduje

Na snímke z 15. mája 2017 vidno Emmanuela Macrona spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou počas návštevy v Berlíne. Foto: TASR/AP

Merkelová dnes na tlačovej konferencii vyjadrila súhlas s jeho názorom a uviedla, že Únia je združením hodnôt, ale je potrebné viesť dialóg.

Brusel 22. júna (TASR) – Ak Francúzsko a Nemecko nemajú rovnaký postoj, Európa nenapreduje, vyhlásil dnes na summite v Bruseli francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten v stredu kritizoval stredoeurópske štáty, že prijímajú peniaze z európskych fondov, ale nedodržiavajú pravidlá Únie. K jeho vyjadreniu sa dnes prihlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Ak sa Francúzsko a Nemecko v niečom nezhodujú, Európa nenapreduje," uviedol Macron. Plánuje sa preto s Merkelovou stretávať často, aby preklenuli prípadné rozpory a francúzsko-nemecký dialóg označil za "konštantný".

"Európa je projekt, ktorý potrebuje evolučnú transformáciu a hlboké reformy sú potrebné aj v štátoch vrátane Francúzska," vyhlásil francúzsky prezident. Francúzsko by podľa neho malo ísť ostatným štátom príkladom.

Macron v stredu zverejnenom rozhovore varoval stredoeurópske štáty, že "Európa nie je supermarket" a štáty musia dodržiavať jej demokratické princípy. Tiež povedal, že ak pravidlá Únie nedodržiavajú, mali by znášať politické dôsledky.

Právnym krokom zo strany Európskej komisie za porušovanie týchto princípov momentálne čelí Maďarsko a Poľsko. Budapešti a Varšave a Českej republiky hrozia tiež sankcie za to, že odmietajú prijímať migrantov na základe povinných kvót.

Merkelová dnes na tlačovej konferencii vyjadrila súhlas s jeho názorom a uviedla, že "Únia je združením hodnôt, ale je potrebné viesť dialóg."

Ďalšou spornou témou vo vzťahoch medzi štátmi Vyšehradskej skupiny (V4) a francúzskom je smernica o vyslaných pracovníkoch. Macron skonštatoval, že zatiaľ sa na tom členské štáty nedokážu dohodnúť a pokrok by mohol nastať v druhej polovici tohto roka.

Na piatok ráno je naplánovaná schôdzka premiérov V4 s Macronom, kde budú mať priestor prebrať uvedené sporné témy.

Macron sa tiež vyjadril za prijatie nových európskych ochranných obchodných nástrojov, ktoré by umožnili kontrolovať prílev investícií do strategických oblastí. "Som fanúšikom otvoreného trhu, lebo je to motor rastu. Nie som ale fanúšikom naivity. Európa bola takmer jediným miestom, ktoré sa nebránilo voči nekalým praktikám. Nie som za protekciozmus, ale za spravodlivú ochranu," skonštatoval. O obchodnej politike budú lídri členských štátov Únie diskutovať v piatok.