Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Macron nečakane odcestuje do Rijádu. Rokovať bude o krízach v regióne

Emmanuel Macron Foto: TASR/AP

Stretne sa s korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Abú Zabí 9. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok nečakane pricestuje na návštevu Saudskej Arábie, kde sa stretne s korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Očakáva sa, že budú spolu hovoriť o krízach v Libanone a Jemene a o situácii v ďalších krajinách regiónu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Macron vo štvrtok na tlačovej konferencii v Dubaji v súvislosti s politickými a vojenskými krízami v regióne vysvetlil, že vzhľadom na tesné kontakty oboch krajín je životne dôležité spolupracovať so Saudskou Arábiou na dosiahnutí stability v tejto časti sveta a bojovať spoločne proti terorizmu.

Uviedol tiež, že na verejnosti neposkytne žiadny komentár k vlne zatýkania v Saudskej Arábii, pretože "zasahovať do vnútorných záležitostí iných krajín nie je jeho štýl".

Macron mal na mysli zatknutie 208 ľudí podozrivých z korupcie v mimoriadne veľkom rozsahu. Vlna zatýkania v Saudskej Arábii sa začala minulú sobotu.

Podľa vyhlásenia generálnej prokuratúry zo štvrtka zadržaní sú podozriví, že v priebehu posledných desaťročí spreneverili 100 miliárd dolárov. Medzi zadržanými sú aj členovia kráľovskej rodiny, štyria súčasní ministri a desiatky bývalých rezortných šéfov.

V súvislosti s prekvapujúcim odstúpením libanonského premiéra Saada Harírího Macron dodal, že na rokovaniach v Rijáde chce zdôrazniť dôležitosť zachovania stability a integrity Libanonu. Poznamenal, že s Harírím bol neoficiálne v kontakte, pričom požiadavka na jeho prípadný prevoz do Francúzska sa neobjavila.

Pokiaľ ide o Irán, Macron zdôraznil, že je odhodlaný rešpektovať dohodu o iránskom jadrovom programe podpísanú v roku 2015. Uviedol však, že je veľmi znepokojený iránskym programom na výrobu balistických rakiet. Naznačil tiež, že za tieto aktivity by na Irán mohli byť uvalené sankcie.

"V Rakke sme (nad Islamským štátom) zvíťazili a som pevne presvedčený, že v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch dosiahneme z vojenského hľadiska úplné víťazstvo na celom iracko-sýrskom bojisku," povedal Macron príslušníkom francúzskych ozbrojených síl na námornej základni v emiráte Abú Zabí.

"Tam sa však bojové úsilie nekončí... na mnohých miestach, od Afrického rohu po Perzský záliv, prechádzajúc juhovýchodnou Áziou a africkým sahelským regiónom, budeme v nadchádzajúcich rokoch v tomto úsilí vo vojenskej oblasti pokračovať," povedal ďalej Macron.

Sýrske sily vedené Kurdmi dobyli v októbri s podporou koalísie na čele so Spojenými štátmi Rakku pokladanú za hlavné mesto samozvaného kalifátu, ktorú v Sýrii vyhlásil tzv. Islamský štát. Podľa Američanmi vedenej koalície, ktorá v Iraku a Sýrii proti IS bojuje, prišla táto džihádistická organizácia už o približne 96 percent dobytého územia.


"Po tom, čo sme zvíťazili vo vojne proti barbarstvu, je našou úlohou budovať mier,"
dodal Macron.

Na základni v Abú Zabí zriadenej v roku 2009 je v závislosti od rotácie dislokovaných 300-900 príslušníkov francúzskych vzdušných síl a vojenského námorníctva. Podľa Macrona je základňa "dôkazom, že Francúzsko si plní svoje záväzky voči spojencom".