Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stretnutie Macrona a Putina zrejme dlhodobo ovplyvní vzájomné vzťahy

Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal 29. mája 2017 ruského prezidenta Vladimira Putina pevným stiskom ruky na červenom koberci pred Versaillským palácom, do ktorého vošli spoločne. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že preberú bilaterálne záležitosti, predovšetkým obchod a spoluprácu v boji proti terorizmu, ako aj mierový proces v Sýrii a na Ukrajine, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Paríž 29. mája (TASR) - Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal dnes ruského prezidenta Vladimira Putina pevným stiskom ruky na červenom koberci pred Versaillským palácom, do ktorého vošli spoločne.

Ich stretnutie je považované za symbolický krok ku zlepšeniu vzájomných vzťahov. Očakáva sa, že preberú bilaterálne záležitosti, predovšetkým obchod a spoluprácu v boji proti terorizmu, ako aj mierový proces v Sýrii a na Ukrajine, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

"Veľa medzinárodných problémov sa nedá vyriešiť bez Ruska," uviedol v súvislosti s dnešnou Putinovou návštevou Macron. Na druhej strane povedal, že "Rusko napadlo Ukrajinu".

Putinova návšteva pravdepodobne ovplyvní vzťahy Ruska a Francúzska na celé roky. Putin sa pokúša napraviť napäté vzťahy so Západom a s Macronom po tom, ako v predvolebnej kampani podporil Macronovu ultrapravicovú súperku Marine Le Penovú.

V ruských médiách sa zas objavovali nepodložené informácie o Macronovej homosexualite. Macron ešte ako prezidentský kandidát povedal, že jeho stránka je terčom kybernetických útokov a existuje štát, ktorý chcel zasiahnuť do priebehu volieb.

Moskovská korešpondentka francúzskeho denníka Le Monde pripomenula, že stretnutie sa odohráva v období naštrbených rusko-francúzskych vzťahov. Tie sa zhoršili pre rozdielny postoj k vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Optimisticky sa vyjadril ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov. "Je to nový začiatok v našich vzťahoch. Zdá sa mi, že Macron a Vladimir Vladimirovič (Putin, pozn. TASR) majú mnoho spoločného a mali by si porozumieť," uviedol pre agentúru RIA Novosti.

Prezidenti budú mať po skončení dnešných rokovaní vo Versailles spoločnú tlačovú konferenciu.

Medzičasom sa v Paríži zhromaždili ľudskoprávni aktivisti, ktorí chcú v súvislosti s Putinovom návštevou upozorniť na situáciu homosexuálov v Čečensku. Aktivisti chcú, aby Macron spomenul túto vec na dnešnom stretnutí s Putinom. Pred Eiffelovou vežou roztiahli transparent s nápisom "Stop homofóbii v Čečensku".

Organizácia Human Rights Watch minulý týždeň vo svojej správe upozornila na ponižovanie homosexuálov zadržaných čečenskými úradmi, ktorých pracovníci ich údajne aj mučili.

Macron sa stretol dnes s Putinom po prvý raz. Je prvým európskym štátnikom, ktorí bude s Putinom hovoriť po minulotýždňovom summite NATO v Bruseli, kde mal Macron bilaterálne stretnutie s prezidentom USA Donaldom Trumpom.