Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Macron: Chcem, aby bolo Rusko vo vojne porazené, nie rozdrvené

Na snímke vrancúzsky prezident Emmanuel Macron počas tlačovej konferencie po rokovaniach na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli 10. februára 2023. Foto: TASR/AP

Macron to povedal po návrate z Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, na ktorej vyzval spojencov, aby zvýšili podporu pre Ukrajinu.

Paríž 19. februára (TASR) - , Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore zverejnenom v sobotu uviedol, že chce, aby bolo Rusko vo vojne s Ukrajinou porazené, ale nie "rozdrvené". TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

Macron to povedal po návrate z Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, na ktorej vyzval spojencov, aby zvýšili podporu pre Ukrajinu a kde tiež uviedol, že Francúzsko je pripravené na dlhotrvajúci konflikt.

"Chcem, aby bolo Rusko na Ukrajine porazené, a chcem, aby Ukrajina dokázala obrániť svoje postavenie," povedal pre francúzske noviny JDD a Le Figaro a verejnoprávnu rozhlasovú stanicu France Inter.

"Som presvedčený, že nakoniec sa to neskončí vojensky," skonštatoval s tým, že ani jedna strana nemôže v konflikte úplne zvíťaziť.

Nechce však, na rozdiel od niektorých ľudí, aby sa boj presunul na ruskú pôdu. "Takíto ľudia chcú predovšetkým rozdrviť Rusko," povedal. "Toto nikdy nebol postoj Francúzska a nikdy ani nebude," zdôraznil na záver.