Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron navrhol urobiť európsku intervenčnú jednotku a obranný rozpočet

Na snímke uprtostred francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu na Sorbonne, kde predstavil svoje plány na reformu EÚ v utorok 26. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Európa by mala podľa Macrona disponovať vlastnými intervenčnými silami, ktoré by dopĺňali už existujúce kapacity Severoatlantickej aliancie.

Paríž 26. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval dnes na vytvorenie spoločnej európskej intervenčnej jednotky a obranného rozpočtu. Urobil tak počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ, informovala agentúra DPA.

"Základom každého politického spoločenstva je bezpečnosť," vyhlásil Macron. Európa musí podľa neho posilniť svoju bezpečnosť v čase, keď čelí "postupnému a neodvratnému" sťahovaniu sa Spojených štátov z kontinentu a hrozbe v podobe terorizmu.

Európa by preto mala disponovať vlastnými intervenčnými silami, ktoré by dopĺňali už existujúce kapacity Severoatlantickej aliancie. Začiatkom budúceho desaťročia by mala byť vypracovaná európska obranná stratégia, vzniknúť "spoločná intervenčná jednotka" a európska akadémia tajných služieb, navrhol francúzsky prezident.

Navrhol aj zriadenie európskej azylovej agentúry


Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol dnes zriadenie európskej azylovej agentúry, ktorá by mala pomôcť pri riešení migračnej krízy. Urobil tak počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ, informovala agentúra AP.

Navrhovaná spoločná azylová agentúra by mala pomôcť zrýchliť a skoordinovať migračné procedúry. Zároveň je podľa Macrona potrebné sprísniť kontrolu hraníc EÚ a zaviesť štandardné európske preukazy totožnosti.

Francúzsky prezident v tejto súvislosti varoval pred nárastom protiimigračne zameraného nacionalizmu, ktorý podľa neho protirečí princípom zjednotenej Európy poučenej z tragédií dvoch svetových vojen.

"Mysleli sme si, že minulosť sa už nevráti," vyhlásil Macron. Nacionalistické a izolacionistické tendencie sa však podľa neho vrátili, pretože sme zabudli brániť (spoločnú Európu)".

V oblasti hospodárskej politiky Macron navrhol zdanenie internetových gigantov. Tie by podľa neho mali platiť dane tam, kde generujú zisky, teda v krajinách EÚ, a nie v štátoch, kde sú oficiálne registrované. Hovoril tiež o zriadení jednotného digitálneho trhu či o podpore podnikania a výskumu v oblasti internetových technológií a umelej inteligencie.

V hre je aj spoločný rozpočet eurozóny


Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol dnes vytvorenie spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Podľa neho by to podporilo investície do európskych projektov a posilnilo stabilitu eurozóny v období ekonomických kríz, informovala agentúra AP.

Macronove slová zazneli počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ.

Prostriedky do spoločného rozpočtu eurozóny by sa mali podľa Macrona spočiatku získavať väčším zdanením internetových gigantov a z daní súvisiacich s opatreniami voči klimatickej zmene.

Neskôr by do rozpočtu mali prúdiť aj financie z národných rozpočtov jednotlivých krajín, získané napríklad z podnikateľských daní.

Len eurozóna "so silnou a medzinárodnou menou" sa môže stať základom pre globálne konkurencieschopnú európsku ekonomiku, citovala Macronove slová agentúra DPA.