Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Macron navrhuje vytvoriť medzinárodnú koalíciu proti Hamasu

snímke vľavo francúzsky prezident Emmanuel Macron a vpravo izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas tlačovej konferencie po rokovaní v Jeruzaleme v utorok 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Macron jednoznačne uznal právo Izraela brániť sa proti barbarstvu, pričom však zdôraznil, že sa tak nesmie diať bez pravidiel a rešpektu k civilnému obyvateľstvu.

Jeruzalem 24. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval, aby sa medzinárodná koalícia bojujúca proti tzv. Islamskému štátu (IS) po útokoch na Izrael zo 7. októbra rozšírila aj na boj proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamasu.

Ako informovala agentúra AFP, Macron po rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Jeruzaleme povedal, že krajiny bojujúce proti IS "by mali bojovať aj proti Hamasu".

Zdôraznil tiež, že Francúzsko stojí po boku Izraela v jeho boji proti Hamasu - "teroristickej skupine, ktorej hlavným cieľom je zničenie štátu Izrael" -, ako aj proti všetkým ostatným teroristickým formáciám.

Podobne ako iní lídri západných štátov aj Macron varoval libanonské šiitské proiránske hnutie Hizballáh i samotný Irán pred otvorením druhého frontu na hranici Izraela s Libanonom, kde v posledných dňoch došlo k intenzívnym cezhraničným prestrelkám.

Macron jednoznačne uznal právo Izraela "brániť sa proti barbarstvu", pričom však zdôraznil, že sa tak nesmie diať bez pravidiel a rešpektu k civilnému obyvateľstvu.

"Sme demokracie a demokracie rešpektujú zákony vojny a zabezpečujú humanitárny prístup. Nezameriavajú sa na civilistov," pripomenul Macron.

Za nevyhnutné označil umožniť prístup humanitárnej pomoci pre obyvateľov palestínskeho pásma Gazy, obnoviť dodávky elektrickej energie pre tamojšie nemocnice, chorých a zranených a zabezpečiť, aby sa humanitárna pomoc nepoužila na vedenie vojny.

Vyhlásil tiež, že po kríze vyvolanej útokmi Hamasu a reakciou Izraela na ne musí dôjsť k opätovnému obnoveniu palestínskeho mierového procesu. Dodal, že akceptovaním legitímneho práva Palestínčanov mať územie a štát bude dosiahnutá aj udržateľná bezpečnosť Izraela.

Macron informoval, že v utorok popoludní odcestuje do Ramalláhu na západnom brehu Jordánu. Jeho stretnutie s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom však doteraz nebolo potvrdené, doplnil denník Le Monde.

Francúzsky prezident tiež avizoval, že v stredu sa stretne s lídrami z regiónu Blízkeho východu, pričom ich mená nekonkretizoval.