Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron netajil obavy z FPÖ vo vláde, Kurz je za hodnotenie podľa činov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) víta rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza v Elyzejskom paláci v Paríži 12. januára 2018. Foto: TASR/AP

Najvyšší francúzsky predstaviteľ však súčasne poukázal na skutočnosť, že sa Kurz prihlásil k agende, ktorá absolútne zodpovedá európskym hodnotám.

Paríž 12. januára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril počas piatkovej návštevy rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza v Paríži otvorene o tom, že spolupráca Kurzových ľudovcov s rakúskymi slobodnými z FPÖ vyvolala starosti.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ však súčasne poukázal na skutočnosť, že sa Kurz prihlásil k agende, ktorá absolútne zodpovedá európskym hodnotám, informovala agentúra DPA.

Macron netajil, že prítomnosť extrémnej pravice prijíma kdekoľvek s poľutovaním a vo Francúzsku proti nej bojuje. "Ak je však tu, potom je to dôsledok toho, že nemáme odpovede na strach, ktorý ju živí," podčiarkol.

Kurz, ktorý vo francúzskej metropole prízvukoval nielen sympatie pre francúzske reformné plány v EÚ, ale aj blízkosť názorov oboch krajín na mnoho aktuálnych otázok, vyzval predovšetkým francúzskych novinárov na spoločnej tlačovej konferencii, aby jeho vládnej koalícii dali šancu a hodnotili ju podľa činov.