Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron reční počas tlačovej konferencie v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 26. februára 2024. Foto: TASR/AP

Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol Macron.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 27. februára (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o podpore Ukrajiny, ktorú hostil v pondelok večer v Paríži. TASR informácie prevzala od agentúr DPA, AP a AFP.

Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol Macron. Doplnil však, že v dynamike vývoja v budúcnosti nemožno "nič vylúčiť". Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Macron tiež oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a dlhým dosahom. V krátkodobom hľadisku by okrem toho mali mobilizovať ďalšiu muníciu pre Ukrajinu zo zásob tretích štátov.

"Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutá pre bezpečnosť a stabilitu v Európe," vyhlásil francúzsky líder. "Zaisťujeme našu bezpečnosť pre dnešok a zajtrajšok," uviedol a doplnil: "Nechceme vstúpiť do vojny s ruským ľudom."

Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Francúzsky prezident v úvode stretnutia vyzval prítomných európskych lídrov, aby zaistili kolektívnu bezpečnosť kontinentu poskytovaním neochvejnej pomoci Ukrajine vo svetle zosilnených ruských ofenzív. Hovoril tiež o potrebe upevniť obranu s cieľom odvrátiť prípadné ruské útoky na iné krajiny v budúcnosti.

Účastníci konferencie sa v zásade dohodli na iniciatívach týkajúcich sa kybernetickej obrany, spoločnej výroby zbraní či obrany krajín priamo ohrozených ruskou ofenzívou na Ukrajine, najmä Moldavska. Okrem toho chcú podporiť Ukrajinu na hranici s Bieloruskom nevojenskými zložkami, uviedol Macron. Hovorili aj o odmínovaní.