Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron: Nie som kanditátom bánk, svedčia o tom moje ministerské kroky

Emmanuel Macron, archívne foto. Foto: TASR/AP

Argumentoval aj tým, že vo funkcii ministra hospodárstva presadil zákon, ktorý narušil bankový monopol a umožnil firmám rozvoj financovania nezávislého od bánk.

Brusel/Paríž 2. mája (TASR) – Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron dnes odmietol, že by bol v područí bánk. Reagoval tým pondelňajšie vyjadrenie svojej súperky Marine Le Penovej, ktorá vyhlásila, že je kandidátom sveta finančníkov.

"Nie som podvolený bankám. Ak by som im bol podvolený, bol by som v nich ďalej pracoval," vyhlásil Macron.

Vo vysielaní francúzskej televízie BFMTV argumentoval aj tým, že vo funkcii ministra hospodárstva presadil zákon, ktorý "narušil bankový monopol" a umožnil firmám rozvoj financovania nezávislého od bánk.

Marine Le Penová v pondelok počas predvolebného mítingu v Paríži povedala, že jej súperom je "vláda finančného sveta", ktorý má vlastného kandidáta – Macrona. Vyzvala voličov, aby v druhom kole volieb zastavili "svet financií a arogancie".

Macron ešte pred vstupom do politiky pracoval v Rothschildovej banke, kde si údajne zarobil veľa peňazí.

"Tieto urážky, ktoré už mesiace zaznievajú od krajnej pravice i ľavice, majú za ciel pošpiniť moje meno, ale ja im čelím priamo, hovoriac, že mi nebudú dávať lekcie," vyhlásil Macron. Líder hnutia Vpred! poukázal aj na to, že jeho program sa venuje aj nižšej a strednej triede, nielen najbohatším Francúzom.

Predvolebná kampaň pred nedeľňajším druhým kolom francúzskych prezidentských volieb vrcholí. V pondelok mali obaja najúspešnejší kandidáti veľké mítingy v Paríži. V stredu sa Macron s Le Penovou stretnú v televíznej debate.