Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Macron odsúdil násilie bezpečnostných zložiek v Čade

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macronove slová prišli po správe, že počas utorňajších protestov v čadskom hlavnom meste N'Djamena zahynula žena.

Paríž 27. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok rázne odsúdil násilné zásahy bezpečnostných zložiek v Čade na demonštráciách proti tamojšej novej vládnucej vojenskej junte, na ktorej čele stojí Mahamat Idriss Déby, syn a nástupca prezidenta Idrissa Débyho zabitého minulý týždeň počas bojov s povstalcami. Informovala o tom agentúra AFP.

Macronove slová prišli po správe, že počas utorňajších protestov v čadskom hlavnom meste N'Djamena zahynula žena. "Chceme vyjadriť znepokojenie nad vývojom v Čade a rázne odsúdiť potlačenie demonštrácií a násilie, ku ktorým došlo dnes ráno v N'Djamene," povedal Macron novinárom v Elyzejskom paláci.

Idrissa Débyho, ktorý bol pri moci vyše 30 rokov, zabili minulý utorok počas bojov s povstalcami. Armáda vyhlásila, že dočasnú štátnu radu, ktorá následne prevzala moc v krajine, bude viesť Débyho syn Mahamat Idriss Déby. Podľa približne 30 opozičných skupín však ide o "inštitucionálny štátny prevrat". Strany vo vyhlásení zároveň vyzvali na "vytvorenie prechodnej (vlády) vedenej civilistami... prostredníctvom inkluzívneho dialógu".

Macron apeloval na dočasnú štátnu radu, aby dodržala svoj záväzok "mierového a politicky inkluzívneho prechodu moci", pričom varoval, že Francúzsko, bývalá koloniálna mocnosť, ktorá ovládala Čad, je proti akémukoľvek pokusu o prosté určenie nástupcu zosnulého prezidenta Débyho. "Nie som zástancom plánovaného nástupníctva," dodal Macron.

Ako uvádza AFP, nová vojenská junta v tejto sahelskej krajine vymenovala v pondelok dočasného predsedu vlády, ktorým sa stal Albert Pahimi Padacke, neúspešný kandidát v prezidentských voľbách z 11. apríla, ktoré vyhral zosnulý Déby. Padacke vyzval na celonárodné úsilie o urýchlený návrat k civilnej vláde.

Tisíce ľudí vyšli podľa agentúry DPA v utorok do ulíc čadského hlavného mesta N'Djamena na protest proti vojenskej prechodnej vláde a proti Francúzsku, ktoré jej vyjadrilo podporu. Demonštranti vyzvali vojenskú juntu, aby odstúpila, pálili francúzske vlajky a kričali protifrancúzske heslá. Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. V hlavnom meste je údajne pripravená zasiahnuť aj armáda.

Podľa organizátorov protestov bol počas demonštrácií v druhom najväčšom čadskom meste Moundou zabitý jeden muž a ďalších 15 ľudí bolo zranených. Organizátori protestov tiež obvinili armádu z použitia ostrej munície.