Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macron odsúdil obchodovanie s migrantmi v Líbyi ako zločin

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident sa vo štvrtok stretne s Moussom Fakim, predsedom komisie Africkej únie, ktorá začala medializované správy o zotročovaní migrantov vyšetrovať.

Paríž 23. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil v stredu obchodovanie s africkými migrantmi v Líbyi a nazval ho "zločinom proti ľudskosti".

Macron uviedol, že "to, čo bolo odhalené...určite patrí do kategórie obchodovania s ľuďmi". Informovala o tom agentúra AP.

Americká spravodajská televízia CNN odvysielala minulý týždeň reportáž dokumentujúcu obchodovanie s migrantmi v Líbyi, kde sú ľudia predávaní za niekoľko stoviek dolárov.

Macron sa vo štvrtok stretne s Moussom Fakim, predsedom komisie Africkej únie (AÚ), ktorá začala medializované správy o zotročovaní migrantov vyšetrovať.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian predtým oznámil, že Paríž v súvislosti s týmito správami požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Ak líbyjský právny systém nebude schopný uskutočniť riadne vyšetrovanie celej záležitosti, bude potrebné spustiť proces medzinárodných sankcií, zdôraznil, Le Drian.

Na okamžité preverenie správ, podľa ktorých dochádza v Líbyi k predaju afrických migrantov do otroctva, vyzval v pondelok aj generálny tajomník OSN António Guterres.