Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macron chce zriadiť osobitné strediská pre žiadateľov o azyl v Líbyi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters v tejto súvislosti doplnila, že Macron už začiatkom tohto týždňa viedol rokovania medzi konkurenčnými líbyjskými lídrami Fájizom Sarrádžom a Chalífom Haftarom.

Paríž 27. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes vyslovil za vytvorenie tzv. hotspotov - osobitných stredísk pre migrantov - na vybavovanie žiadostí o azyl v Líbyi, odkiaľ odchádzajú tisícky migrantov do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ideou je vytvoriť hotspoty, aby sa zabránilo ľuďom podnikať šialené riziko, keď aj tak všetci nemajú nárok na azyl. Pôjdeme za nimi," povedala hlava štátu na návšteve utečeneckého tábora v strednom Francúzsku. Uvedený plán podľa neho zavedú "toto leto".

Agentúra Reuters v tejto súvislosti doplnila, že Macron už začiatkom tohto týždňa viedol rokovania medzi konkurenčnými líbyjskými lídrami Fájizom Sarrádžom a Chalífom Haftarom. Politici sa v Paríži dohodli na celoštátnom prímerí, okrem boja proti teroristickým skupinám. Zároveň budú pracovať na vypísaní predčasných prezidentských a parlamentných volieb.

Macron chce, aby Francúzsko zohrávalo väčšiu úlohu v procese prehovárania Líbyjských konkurenčných frakcií na ukončenie celého chaosu v krajine, dodal Reuters. Celá situácia umožnila islamistom, aby si z Líbye spravili svoju základňu a kvôli neprítomnej ústrednej vláde tam môžu prekvitať gangy pašerákov ľudí.