Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Emmanuel Macron položil veniec k pomníku genocídy Arménov

Emmanuel Macron (na snímke uprostred) položil 24. apríla 2017 veniec k pomníku venovanému genocíde Arménov a jej obete si spolu s ostatnými účastníkmi krátkej ceremónie uctil minútou ticha. Foto: TASR/AP

Historici odhadujú, že osmanskí Turci vyvraždili v čase prvej svetovej vojny až 1,5 milióna Arménov, čo sa všeobecne pokladá za prvú genocídu 20. storočia.

Paríž 24. apríla (TASR) - Kandidát na francúzskeho prezidenta Emmanuel Macron, ktorý v nedeľu zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, sa dnes zúčastnil spomienkového zhromaždenia pri príležitosti 102. výročia hromadného vyvraždenia Arménov jednotkami osmanských Turkov v rokoch 1915-16. Informovala o tom agentúra AP.

Macron položil veniec k pomníku venovanému genocíde Arménov a jej obete si spolu s ostatnými účastníkmi krátkej ceremónie uctil minútou ticha.

Historici odhadujú, že osmanskí Turci vyvraždili v čase prvej svetovej vojny až 1,5 milióna Arménov, čo sa všeobecne pokladá za prvú genocídu 20. storočia. Turecko popiera, že smrť týchto ľudí je genocídou - podľa Ankary ide o obete prvej svetovej vojny alebo povstaní.

Proeurópsky zameraný Macron sa 7. mája v druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb stretne s ultrapravicovou, národne orientovanou kandidátkou Marine Le Penovou.