Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Macron predstavil plán na zlepšenie života ľudí s postihnutím

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Plán počíta so 100-percentným preplácaním ceny invalidných vozíkov i so sprístupnením včasnej diagnostiky a posudzovaním zdravotného postihnutia pred dovŕšením šiesteho roku života.

Paríž 27. apríla (TASR) — Francúzsky prezident Emmanuel Macron predstavil v stredu na 6. celoštátnej konferencii o zdravotnom postihnutí (CNH) sériu opatrení na zlepšenie každodenného života hendikepovaných ľudí. Tieto opatrenia zahŕňajú aj vyčlenenie 1,5 miliardy eur na úpravu prístupu do verejných priestorov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej však združenia ľudí so zdravotným znevýhodnením prijali Macronov plán chladne.

Za prioritu Macron označil urýchlenie zlepšovania prístupnosti malých obchodov, reštaurácií, verejných služieb a dopravy. Uznal, že prístup na tieto miesta je "je stále vo veľkej miere nedostatočný".

Plán počíta so 100-percentným preplácaním ceny invalidných vozíkov i so sprístupnením včasnej diagnostiky a posudzovaním zdravotného postihnutia pred dovŕšením šiesteho roku života, a to najneskôr v roku 2025.

Z 28 na 35 hodín sa zvýši čas, počas ktorého budú mať žiaci so zdravotným postihnutím k dispozícii svojich asistentov, čo pokryje aj ich mimoškolské aktivity. "Riešenie sa nájde a bude financované do začiatku školského roka," ubezpečil Macron.

Macron sa tiež chce zasadiť o to, aby ľudia so zdravotným postihnutím mali prístup ku všetkým druhom zamestnania bez ohľadu na svoju životnú situáciu.

"Musíme prestať automaticky smerovať ľudí len do špecifických schém a vzorcov," povedal. Vyzval úrady práce, aby sa v tejto veci viac angažovali.

Macron pripomenul, že "žiť ako všetci ostatní znamená mať aj citový, intímny a sexuálny život". "Nie je to tabu, je to otázka blaha a zdravia," dodal francúzsky prezident.

V polovici apríla Európsky výbor pre sociálne práva (ECSR) kritizoval Francúzsko za to, že účinne nerieši problémy spojené so začleňovaním zdravotne postihnutých detí a mládeže do škôl, ani ťažkosti, ktoré majú v prístupe k zdravotným službám. Macron avizoval, že záväzok vlády v tejto oblasti sa bude pravidelne monitorovať, pričom prvé hodnotenie sa uskutoční v roku 2024.

Časť organizácií združujúcich ľudí so zdravotným postihnutím Macronov plán uvítala, iné poukázali na to, že nepriniesol nič nové a žiadajú, aby "sa konečne prešlo od slov k činom". Organizácie ľudí s mentálnym postihnutím kritizovali, že opatrenia by sa mali týkať nielen fyzicky znevýhodnených ľudí.

Konferencia o zdravotnom postihnutí sa konala v čase, keď vo Francúzsku silnejú obavy, že sa nestihnú prípravy na olympiádu a paralympiádu tak, aby sa na nej mohli bez problémov zúčastniť aj ľudia so zdravotnými obmedzeniami.

Olympijské hry v Paríži sa budú konať od 26. júla do 11. augusta 2024, paralympiáda sa uskutoční od 28. augusta do 8. septembra.

V čase, keď Tokio v roku 2021 hostilo olympijské hry, bolo bezbariérových viac ako 90 percent zo 758 staníc metra a železničných staníc. V Londýne, kde sa olympiáda konala v roku 2012, má bezbariérový prístup približne tretina staníc metra. V Barcelone, ktorá hostila olympijské hry v roku 1992, je bezbariérových 153 zo 165 staníc metra.