Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Macron navštívil Holandsko ako prvý francúzsky prezident za 23 rokov

Na snímke druhý sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron, naľavo jeho manželka Brigitte, vpravo holandský kráľ Viliam Alexander a vľavo jeho manželka a kráľovná Máxima pózujú pred kráľovským palácom počas stretnutia v Amsterdame 11. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Macron má v priebehu dňa vystúpiť s prejavom o európskej suverenite v čase, keď čelí kritike za svoje vyjadrenie, že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu.

Amsterdam 11. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron spolu so svojou manželkou Brigitte pricestoval do na dvojdňovú štátnu návštevu Holandska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Macronovcov Amsterdame privítal holandský kráľ Viliam-Alexander s kráľovnou Máximou. Ide o prvú štátnu návštevu francúzskeho prezidenta v Holandsku za uplynulých 23 rokov. Prezidenta privítali slávnostnými salvami lode holandského aj francúzskeho námorníctva.

Macron má v priebehu dňa vystúpiť s prejavom o európskej suverenite v čase, keď čelí kritike za svoje vyjadrenie, že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu. Stretne sa aj s predstaviteľmi holandského parlamentu v Haagu.

V utorok večer sa zúčastní na slávnostnej večeri v Kráľovskom paláci v Amsterdame. Na stredu sú naplánované spoločné konzultácie holandskej a francúzskej vlády.