Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Macron prišiel na Ukrajinu, bude rokovať so Zelenským

Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pózujú počas stretnutia v Kyjeve v utorok 8. februára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Macrona je hlavným cieľom jeho návštevy nájdenie politického východiska z krízy.

Kyjev 8. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dorazil do Kyjeva, kde sa v utorok stretne so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. TASR informuje na základe správy agentúry TASS.

Macron do Kyjeva pricestoval z Moskvy, kde v pondelok rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii týkajúcej sa Ukrajiny.

Ukrajinská spravodajská televízia Ukrajina-24 informovala, že Macron priletel na kyjevské medzinárodné letisko Boryspiľ. Odtiaľ zamieril do Marijinskeho paláca, v ktorom sa uskutoční jeho stretnutie so Zelenským. Spolu s Macronom prišiel do Kyjeva aj Francúzky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Podľa Macrona je hlavným cieľom jeho návštevy nájdenie politického východiska z krízy, uvádza TASS. Šéf Elyzejského paláca sa pritom viackrát vyjadril, že je nevyhnutné deeskalovať situáciu a nájsť politické riešenie pre konflikt na Donbase.

Na pondelkovej tlačovej konferencii s Putinom, ktorá sa uskutočnila po ich spoločnom rokovaní, Macron sľúbil, že sa v Kyjeve bude zaoberať aj otázkou dodržiavania minských dohôd. Francúzsky prezident okrem toho prisľúbil, že Zelenskému priblíži aj hlavné body rokovania s Moskvou o bezpečnostných zárukách a zabezpečenia stability v Európe.

Po ukončení rokovaní s ukrajinským kolegom plánuje Macron opäť telefonovať ruskému prezidentovi, s ktorým si podľa agentúry TASS opäť vymení názory.

Macronova návšteva Kyjeva je prvá oficiálna návšteva francúzskeho prezidenta na Ukrajine od roku 1998, keď túto krajinu navštívil Jacques Chirac, pripomína TASS.