Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Macron sa chystá na turné po štyroch krajinách strednej Afriky

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. 17. februára 2023. Foto: TASR/AP

Jeho cesta prichádza v čase, keď sa Paríž snaží čeliť narastajúcemu vplyvu Ruska a Číny v tomto regióne.

Paríž 23. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na budúci týždeň vydá na cestu po štyroch krajinách strednej Afriky, oznámila vo štvrtok jeho kancelária. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Jeho cesta prichádza v čase, keď sa Paríž snaží čeliť narastajúcemu vplyvu Ruska a Číny v tomto regióne.

Macron zavíta 1. marca do Gabonu, kde sa zúčastní na environmentálnom summite, ďalej bude pokračovať do Angoly, Konžskej republiky a Konžskej demokratickej republiky (KDR), kde svoju cestu 4. marca zakončí.

Francúzsko a jeho západní spojenci obviňujú ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu, ktorá je známa svojimi aktivitami v Sýrii a na Ukrajine, z pôsobenia v Mali a Stredoafrickej republike (SAR), čo prinútilo Francúzsko stiahnuť svojich vojakov z protidžihádistických misií v tomto nepokojnom regióne.

Macron zdôrazňuje, že Afrika je prioritou jeho druhého funkčného obdobia; vlani v júli podnikol cestu do Kamerunu, Beninu a Guiney-Bissau.

Viaceré mocnosti v Afrike sa na sklamanie Západu v snahe zachovať si svoje záujmy a udržať si odstup od rusko-ukrajinského konfliktu pridali k Číne a Indii, pričom rovnako odmietli zaujať stanovisko k ruskej ofenzíve.

Macron, poukazujúc na udalosti na Ukrajine, obvinil Rusko, že je "jednou z posledných koloniálnych imperiálnych mocností" a že vo svete vedie novú formu "hybridnej vojny".