Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Macron sa pred 1. kolom prezidentských volieb doťahuje na Le Penovú

Na snímke Emmanuel Macron Foto: TASR/AP

To znamená, že Macron by sa v druhom kole, 7. mája, stretol v súboji so šéfkou Národného frontu, ktorú aj najnovšie prieskumy pasujú na víťazku prvého kola so ziskom okolo 27 percent hlasov.

Brusel 27. februára (TASR) – Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron zlepšil svoje skóre v predvolebných prieskumoch, podľa ktorých sa už pred prvým kolom volieb doťahuje na kandidátku krajnej pravice Marine Le Penovú a zvyšuje svoj náskok pred republikánskym kandidátom Francoisom Fillonom.

Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnia televízna spravodajská stanica LCI, Macron by 23. apríla v prvom kole prezidentských volieb dostal 25 percent hlasov, čo je o štyri percentuálne body viac ako mal v prieskumoch spred mesiaca. To znamená, že Macron by sa v druhom kole, 7. mája, stretol v súboji so šéfkou Národného frontu, ktorú aj najnovšie prieskumy pasujú na víťazku prvého kola so ziskom okolo 27 percent hlasov.

Prieskum sa uskutočnil na druhý deň nato ako Macron prijal ponuku spolupráce od Francoisa Bayroua, ktorý sa kandidatúry vzdal. Bayrou mal podľa prieskumov päťpercentnú voličskú podporu. Macron sľúbil, že bude dodržiavať štyri podmienky spolupráce prednesené jeho novým spojencom.

Fillon zostáva v prieskumoch na treťom mieste voličských preferencií, keď sa v jeho prospech vyslovilo 20 percent voličov - o dve percentá menej ako koncom januára.

Štvrtú priečku podľa respondentov obsadil kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon. So 14-percentnou voličskou podporou sa nachádza pred zástupcom "extrémnej ľavice" Jeanom-Lucom Mélenchonom, s ktorým sa snaží uzavrieť volebné spojenectvo a zvýšiť tak svoje šance pred prvým kolom volieb.