Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron: Stretnutie s dalajlámom by bolo kontraproduktívne

Francúzsky prezident Emmanuel Macron gestikuluje pred svojím prejavom pred oboma komorami amerického Kongresu 25. apríla 2018 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident to odôvodnil tým, že takýto krok by bez predchádzajúcej konzultácie s Pekingom vyvolal krízu s čínskou vládou.

Washington 26. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu odmietol možnosť stretnutia s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, tvrdiac, že takýto krok by bez predchádzajúcej konzultácie s Pekingom vyvolal "krízu" s čínskou vládou. Macron to vyhlásil vo Washingtone, kde končí svoju oficiálnu návštevu.

Macron však na stretnutí so študentmi Univerzity Georgea Washingtona podotkol, že s týmto "veľmi inšpiratívnym" exilovým tibetským lídrom sa stretol v Paríži ešte ako prezidentský kandidát.

"Teraz som prezidentom Francúzskej republiky. Keby som sa s ním stretol, určite by to vyvolalo krízu s Čínou. Bolo by pre francúzsky ľud dobré, keby prišli z Číny určité protiopatrenia? Určite nie," zdôraznil Macron s tým, že takéto politické gesto by bolo neužitočné.

Šéf Elyzejského paláca však podľa stanice France 24 pootvoril dvere pre hlbšie zainteresovanie v danej problematike. "Ak by mohlo byť Francúzsko nápomocné pri riešení situácie medzi dalajlámovým ľudom a Čínou, spravím všetko, čo bude v mojich silách," uviedol Macron v hlavnom meste Spojených štátov.

Prezident na záver diskusie dodal, že vníma "isté prvotné signály", že čínsky prezident Si Ťin-pching by mohol byť prístupný riešeniu danej otázky. "Dúfam v to pre Čínu, dalajlámu, ako aj pre budhistov," zakončil.

Peking obviňuje dalajlámu - nositeľa Nobelovej ceny mieru - zo snahy o dosiahnutie nezávislosti Tibetu prostredníctvom "duchovného terorizmu". Dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, však tvrdí, že požaduje iba širšiu autonómiu.