Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron chce presvedčiť Trumpa, aby sa vrátil ku klimatickej dohode

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Donald Trump sa na pozvanie francúzskeho prezidenta zúčastní na budúci piatok na oslavách Dňa Bastilly v Paríži.

Hamburg 8. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron stále dúfa, že sa mu podarí presvedčiť amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby opäť pristúpil k parížskej klimatickej dohode. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Rozdielne postoje v otázke realizácie dohody medzi Spojenými štátmi a zvyšnými 19 krajinami sa dostali aj do záverečného komuniké summitu skupiny G20, ktorý sa dnes skončil v nemeckom meste Hamburg.

Devätnásť krajín vyjadrilo spoločné odhodlanie parížsku dohodu urýchlene implementovať. Zobrali tiež na vedomie, že Washington od nej odstúpil, zároveň však odmietli americkú požiadavku na opätovné prerokovanie dohody, ktorú považujú za "nezvratnú".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron však aj po skončení summitu uviedol, že sa nevzdáva nádeje na zmenu Trumpovho postoja ku klimatickému dohovoru. "Naozaj dúfam, že ho presvedčím," povedal Macron.

Donald Trump sa na pozvanie francúzskeho prezidenta zúčastní na budúci piatok na oslavách Dňa Bastilly v Paríži. V predvečer osláv absolvuje aj večeru s Macronom.