Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Macron tvrdí, že nepokoje už kulminovali, starostom prisľúbil riešenia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M.

Paríž 5. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v utorok presvedčenie, že vlna nepokojov vo francúzskych mestách už kulminovala a začala odoznievať. Vyhlásil to na stretnutí s vyše 300 starostami z celej krajiny, kde zároveň prisľúbil hľadanie "hlbších príčin" nepokojov a konkrétnych riešení problémov, ktoré ich vyvolali.

"Došlo už trvalému obnoveniu pokoja? Budem opatrný, ale vrchol (násilností), ktorého sme boli svedkami v predchádzajúcich dňoch, sme už prekonali," vyhlásil Macron na stretnutí so primátormi a starostami miest a obcí, kde si týždeň trvajúce násilnosti väčšie materiálne škody, informuje agentúra AFP.

Francúzske ministerstvo vnútra hlásilo v utorok výrazné zníženie počtu zaznamenaných prejavov násilia, čo sa odrazilo aj v nižšom počte zadržaných než v predchádzajúcich dňoch.

Prezident pred starostami avizoval, že vláda začne "bolestivú, dlhodobú prácu, ktorá bude potrebná na pochopenie hlbších príčin, ktoré viedli k týmto udalostiam," povedal predstaviteľ Macronovej kancelárie.

Vláda podľa prezidenta príde už počas leta s novými, "veľmi reálnymi riešeniami", pretože "železo sa musí kuť za horúca".

Prioritou podľa neho bude trvalé obnovenie verejného poriadku, pričom bude potrebné zvážiť aj možnosť regulácie alebo zablokovania niektorých sociálnych sietí, aby sa zamedzilo opätovnému podnecovaniu nepokojov, informuje agentúra DPA.

Nie všetci starostovia však boli s prezidentovými vyjadreniami na utorkovej schôdzke spokojní. Šéf magistrátu v meste Neuilly-sur-Marne ležiacej neďaleko Paríža Zartoshte Bakhtiari napríklad vyhlásil: "Prišiel som si vypočuť prezidenta, ktorý nám predstaví víziu a udá smer. Neprišiel som na skupinovú terapiu".

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín.