Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Macron v Astane žiadal posilnenie spolupráce s Kazachstanom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev sa zdravia počas stretnutia v Astane v stredu 1. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev uviedol, že Francúzsko je kľúčovým a spoľahlivým partnerom jeho krajiny a tomuto partnerstvo chce dať mimoriadny dôraz.

Astana 2. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu počas návštevy Kazachstanu povedal, že chce zrýchliť spoluprácu s Francúzska s touto krajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Sila nášho partnerstva potvrdzuje naše dobré strategické smerovanie a potrebu doplniť a zrýchliť ho," povedal Macron na tlačovej konferencii v Astane a dodal, že to je hlavným zmyslom jeho návštevy.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev uviedol, že Francúzsko je kľúčovým a spoľahlivým partnerom jeho krajiny a tomuto partnerstvo chce dať mimoriadny dôraz. S Macronom podpísal viacero dohôd v oblasti nerastných surovín, energie, farmaceutických produktov i v leteckom a vesmírnom priemysle.

Francúzsko je piaty najväčší zahraničný investor v Kazachstane. Francúzsky štátom kontrolovaný energetický koncern EDF by mal vybudovať prvú jadrovú elektráreň v Kazachstane, pripomína AFP. O projekte by sa malo v Kazachstane rozhodnúť tento rok v referende.

Macron v stredu v Kazachstane začal dvojdňovú návštevu krajín v oblasti strednej Ázie. Tie sú dlhodobo pod vplyvom Ruska a v minulosti boli súčasťou Sovietskeho zväzu. V tomto regióne vyvíja aktivity aj Čína, no záujem prejavujú aj Európske krajiny a Turecko, píše AFP.

Macron má vo štvrtok odcestovať do Uzbekistanu. Kazachstan majú počas štvrtka a piatka navštíviť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a maďarský premiér Viktor Orbán.