Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Macron v telefonáte s Netanjahuom žiadal o trvalé prímerie v Gaze

Palestínčania prehľadávajú trosky zničenej obytnej budovy, ktorá patrila rodine Al Nawasrah po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v utečeneckom tábore v meste Maghazi, v centrálnom pásme Gazy 25. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Nástojil takisto na dôležitosti opatrení zameraných na ukončenie násilia zo strany izraelských osadníkov proti palestínskymi civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Paríž 28. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron telefonoval v stredu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a v čase eskalujúcej humanitárnej krízy na palestínskych územiach požiadal o "trvalé prímerie" v Gaze, oznámil Macronov úrad. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Francúzsko bude v nadchádzajúcich dňoch pracovať v spolupráci s Jordánskom na uskutočnení humanitárnych operácií v Gaze," uviedol vo vyhlásení úrad francúzskeho prezidenta.

Macron, ktorý je spojencom Netanjahua od začiatku vojny vyvolanej bezprecedentným útokom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra, izraelskému premiérovi v telefonáte povedal o svojich "najhlbších obavách" v súvislosti s civilnými úmrtiami a núdzovou humanitárnou situáciou v Gaze.

Nástojil takisto na dôležitosti opatrení zameraných na ukončenie násilia zo strany izraelských osadníkov proti palestínskymi civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu, ako aj zabránenia nových plánovaných osád v tejto oblasti, cituje AFP.

Najnovší konflikt v Gaze vypukol po útokoch ozbrojencov Hamasu, pri ktorých prišlo na juhu Izraela o život približne 1140 ľudí, zväčša civilistov. Palestínski militanti do Pásma Gazy okrem toho zavliekli zhruba 250 rukojemníkov; podľa Izraela ich v zajatí stále zostáva 129.

Izrael na to reagoval pozemnou i vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy, pri ktorej prišlo o život už najmenej 21.110 ľudí, zväčša žien a detí, vyplýva z údajov palestínskeho, Hamasom riadeného ministerstva zdravotníctva.