Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Macron vo Fínsku: Treba prehodnotiť európsku bezpečnostnú architektúru

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Európa by podľa Macrona mala prevziať zodpovednosť za svoju vlastnú bezpečnosť, aby v otázke svojej bezpečnosti nemusela byť natoľko závislá na Spojených štátoch.

Helsinki 30. augusta (TASR) - Za "prehodnotenie európskej bezpečnostnej architektúry" sa vo štvrtok počas návštevy Fínska vyslovil francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AP.

Európa by podľa Macrona mala prevziať zodpovednosť za svoju vlastnú bezpečnosť, aby v otázke svojej bezpečnosti nemusela byť natoľko závislá na Spojených štátoch.

"Naším záujmom je s Tureckom, ako aj s Ruskom vytvoriť strategické partnerstvo, ktoré z dlhodobého hľadiska umožní stabilizovať vzťahy s Európskou úniou," povedal francúzsky prezident vo Fínsku.

Európa by podľa Macrona mala zaktualizovať svoj vzťah s Ruskom, pretože "staré zvyky viedli v uplynulých dvoch desaťročiach k chybám a nedorozumeniam". Práve o tejto téme sa podľa vlastných slov v máji v Petrohrade rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Udržať stabilitu je v celom regióne je naším záujmom," vyhlásil na tlačovej konferencii v Helsinkách.

Macron sa vo fínskej metropole, kam sa presunul z Dánska, stretol s prezidentom Saulim Niinistom a premiérom Juha Sipilom.

Fínsko prejavilo záujem pripojiť sa k Macronovým plánom na posilnenie európskej obrannej spolupráce. Dánsko v tejto otázke limituje klauzula o neuplatňovaní obrany v rámci svojich vzťahov s Európskou úniou.