Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macronov pokus o zmier nevyšiel, chystá sa 24. dejstvo protestov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšie zhromaždenie je naplánované v meste Štrasburg.

Paríž 26. apríla (TASR) - Hnutie tzv. žltých viest zvoláva na nadchádzajúci víkend ďalšie protesty proti vláde francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Najväčšie zhromaždenie je naplánované v meste Štrasburg.

Účasť na proteste v Štrasburgu prisľúbilo na sociálnej sieti Facebook zatiaľ 3000 ľudí. Informovala o tom v piatok televízia BFM s tým, že v Štrasburgu očakávajú aj podporovateľov "žltých viest" zo zahraničia.

Televízia pripomenula, že prefekt oblastí Grand Est a Bas-Rhin zakázal v Štrasburgu zhromaždenia v blízkosti Veľkého ostrova, železničnej stanice a sídiel inštitúcií EÚ.

Záujem o zhromaždenia žltých viest v Paríži, ktoré sú avizované na internete, je čoraz menší, konštatovala televízia. Objavili sa však výzvy "obsadiť Champs-Élysées" alebo "prebudiť Paríž" hlučnými zhromaždeniami v noci na nedeľu. Ústredné zhromaždenie v Paríži sa má začať v sobotu popoludní vo štvrti Montparnasse a skončiť sa na námestí Place d'Italie.

Parížska prefektúra v očakávaní v poradí už "24. dejstva" protestov vydala na sobotu zákaz "zhromažďovania sa osôb hlásiacich sa k hnutiu žltých viest na triede Champs-Elysées, v okolí sídla prezidenta republiky, Národného zhromaždenia, ako v sektore katedrály Notre-Dame".

Napriek zákazom vydaným prefektúrami sú zhromaždenia avizované aj v mestách Lyon, Bordeaux, Lille, Toulouse či Rennes.

Víkendové zhromaždenia sa uskutočnia len dva dni po tom, ako prezident Macron na tlačovej konferencii bilancoval sériu debát, ktoré na prelome zimy a jari absolvoval s občanmi v regiónoch. Tieto diskusie boli jedným z dôsledkov vlny nespokojnosti s činnosťou Marconovej vlády.

Macron na stretnutí s novinármi uviedol, že jeho tím bude pokračovať v programe premeny Francúzska. Uznal, že hnutie žltých viest vyvolalo v mnohých Francúzoch pocit hnevu a túžby po rýchlych zmenách, pričom vyzdvihol jeho "oprávnené požiadavky". Vyslovil však poľutovanie nad tým, že toto hnutie sa postupne menilo a zatienili ho incidenty spojené s násilnými prejavmi antisemitizmu, útokmi na novinárov a homofóbiou.

Macron občanom sľúbil zníženie daní pre čo najväčšiu skupinu obyvateľstva a reformu volebného systému znevýhodňujúceho malé politické strany. Avizoval, že vláda plánuje skoncovať so zatváraním menších nemocníc a škôl v regiónoch. Zdôraznil, že školstvo jednou z priorít jeho vlády. Vyslovil sa aj za zrušenie elitnej Vysokej školy verejnej správy (ENA) v Štrasburgu, ktorej je absolventom. Oznámil tiež zámer vytvoriť v každom "kantóne" klientské a poradenské centrá pre občanov, aby mali jednoduchší prístup k úradom a dostupnejšiu pomoc štátu v zložitých životných situáciách.

Jeden z organizátorov hnutia žltých viest, Thierry-Paul Valette, v piatok podľa agentúry AP vyjadril sklamanie z Macronových plánov. Macron podľa neho "zotrváva pri popieraní sociálneho hnutia, ktorým Francúzsko prechádza posledných päť mesiacov".