Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron nezaradí expremiéra Vallsa na kandidátku svojho hnutia

Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Zverejnenie zoznamu kandidátov je súčasťou Macronovho plánu dostať do francúzskeho parlamentu nové tváre a nové nápady.

Paríž 11. mája (TASR) - Hnutie novozvoleného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona - Republika vpred! (REM) - zverejnilo dnes zoznam 450 kandidátov volieb do Národného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnia 11. a 18. júna. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFMTV.

Podľa agentúry AP zoznam kandidátov REM je pomerne rôznorodý: je v ňom bývalý veliteľ elitnej policajnej jednotky RAID, počítačový odborník, ktorý začal pracovať v 16 rokoch, či farmár, sociológ alebo novinár. Kandidátmi sa stali i ľudia bez skúseností v politike, napr. dcéra Macronovej manželky Brigitte, 32-ročná Tiphaine Auzierová, ktorá bude podľa Journal de Montreuil kandidovať za REM v jednom z obvodov v Monteuil.

Zverejnenie zoznamu kandidátov je súčasťou Macronovho plánu dostať do francúzskeho parlamentu nové tváre a nové nápady, ako to avizoval aj počas predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami.

Pôvodne pritom generálny tajomník REM Richard Ferrand avizoval zverejnenie 577 mien. BFMTV však vysvetlila, že po Macronovom úspechu v prezidentských voľbách strana zažíva veľký záujem o kandidatúry v mene REM. Mnohé z nich zostali zatiaľ nepotvrdené, ako sa to stalo aj v prípade expremiéra Manuela Vallsa, ktorý prejavil záujem kandidovať v parlamentných voľbách za Macronovo hnutie.

Vedenie REM však medzičasom oznámilo, že Valls nebude mať v porovnaní s inými uchádzačmi o členstvo žiadne privilégiá, bude musieť vyplniť online formulár, priložiť motivačný list a životopis.

Predseda nominačnej komisie REM Jean-Paul Delevoye uviedol, že všetky predložené kandidatúry sú dôkladne analyzované v súlade s kritériami, ktoré Macron predstavil ešte v januári tohto roka.

Delevoye spresnil, že v rozpore so šíriacimi sa fámami nejde o žiadne znevažovanie potenciálnych kandidátov, ale skôr o snahu byť v istých prípadoch opatrný. Uviedol, že REM za posledných 48 hodín dostala viac ako 1600 kandidatúr.

Záujem o členstvo v Macronovom hnutí REM a o nomináciu do volieb má okrem Vallsa aj viacero ďalších "prebehlíkov" z tábora Socialistickej strany. Macron zasa chce získať časť politikov z pravicových strán, napr. zo strany Republikáni (LR) a Únie demokratov a nezávislých (UDI).

Víťazstvo centristu Macrona v druhom kole prezidentských volieb zo 7. mája zmenilo pomery na francúzskej politickej scéne, na ktorej desaťročia dominovalo delenie na pravicu a ľavicu.

Macron nezaradí expremiéra Vallsa na kandidátku svojho hnutia


Bývalého francúzskeho premiéra Manuela Vallsa odmietli zaradiť do zoznamu kandidátov hnutia novozvoleného prezidenta Emmanuela Macrona - Republika vpred! (REM). Ide o ťažkú ranu pre kedysi populárneho politika, o ktorom sa svojho času uvažovalo aj ako o možnom budúcom prezidentovi Francúzska.

Valls požiadal o zaradenie na kandidátku REM, ale generálny tajomník strany Richard Ferrand dnes uviedol, že jeho žiadosť bola zamietnutá. Jedným z dôvodov bolo aj to, že Valls je v politike už tri volebné obdobia za sebou a Macronovo hnutie hľadá nové tváre. Ferrand dodal, že hnutie REM ale nepostaví svojho vlastného kandidáta vo volebnom obvode Evry južne od Paríža, v ktorom kandiduje Valls, uviedla agentúra AP.

Hnutie Republika vpred! (REM) zverejnilo dnes zoznam 428 kandidátov pre júnové voľby do Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu. Polovicu kandidátov tvoria ženy a 95 percent z nich nepôsobilo v doterajšom Národnom zhromaždení. Priemerný vek kandidujúcich je 46 rokov a v zozname je aj niekoľko nezamestnaných a študentov. Hnutie REM dostalo viac ako 19.000 žiadostí od ľudí, ktorí prejavili záujem o kandidatúru, uviedol jeho generálny tajomník Ferrand.

Zverejnenie zoznamu kandidátov je súčasťou Macronovho plánu dostať do francúzskeho parlamentu nové tváre a nové nápady, ako to avizoval aj počas predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami.