Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Merkelová si nenechá ujsť odovzdávanie Ceny Karola Veľkého 2018

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Po utorkových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Berlíne povedala, že sa v Aachene stretne s francúzskym prezidentom, ale aj s najvyšším ukrajinským predstaviteľom.

Berlín/Aachen 10. apríla (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa zúčastní na slávnostnom udelení Ceny Karola Veľkého 2018 v západonemeckom Aachene 10. mája a počas aktu vystúpi s prejavom. Informoval o tom v utorok Západonemecký rozhlas (WDR) s odvolaním sa na nemenovaný spoľahlivý zdroj.

Pri slávnostnom udelení prestížnej ceny obvykle vystupujú prvý muž radnice v Aachene, laudátor(ka) a samotný laureát, ktorým bude v tomto roku francúzsky prezident Emmanuel Macron, a to za zásluhy o európske spoločenstvo v turbulentných časoch.

Angela Merkelová naznačila účasť v Aachene už skôr. Po utorkových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Berlíne povedala, že sa v Aachene stretne s Macronom, ale aj s najvyšším ukrajinským predstaviteľom. Summit predstaviteľov krajín tzv. normandského formátu sa však neuskutoční, ruský prezident Vladimir Putin do Aachenu nepricestuje, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.

Cenu Karola Veľkého, ktorú udeľujú od roku 1950 za mimoriadny prínos k zjednoteniu starého kontinentu, získali v minulosti okrem iných aj bývalý československý a český prezident Václav Havel, niekdajší francúzsky prezident Francois Mitterand, dlhoročný nemecký spolkový kancelár Helmut Kohl, ale aj jeho nástupkyňa na čele CDU i vlády Angela Merkelová (2008). V dlhom zozname doterajších laureátov však figurujú aj pápež Ján Pavol II. alebo predseda Európskej rady - niekdajší poľský premiér Donald Tusk, bývalý španielsky kráľ Juan Carlos, exprezident USA Bill Clinton alebo niekdajší generálny tajomník NATO Javier Solana. Predvlani si ocenenie prevzal mimoriadne nie v Aachene, ale vo Vatikáne súčasný pápež František, vlani v Aachene britský historik Timothy Garton Ash.