Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Tropická cyklóna na Madagaskare si vyžiadala najmenej 11 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Tento ostrovný štát s približne 30 miliónmi obyvateľov pravidelne postihuje nepriaznivé počasie.

Antananarivo 28. marca (TASR) - Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Podľa predpokladov mala cyklóna Gamane obísť tento ostrov nachádzajúci sa v Indickom oceáne, avšak v stredu zmenila smer, uviedol vo štvrtok ráno úrad pre núdzové situácie BNGRC.

Nepriaznivé počasie postihlo približne 7000 ľudí na ostrove a vyžiadalo si 11 obetí. Šesť ľudí sa utopilo a päť ďalších zavalilo v zrútených domoch alebo ich zabili padajúce stromy, uviedli úrady. Niekoľko ciest a mostov sa ocitlo pod vodou, v dôsledku čoho sú neprejazdné.

Cyklóna sa pohybovala cez ostrov s priemernou rýchlosťou vetra 150 kilometrov za hodinu a silnými zrážkami. Na niektorých miestach namerali vietor s rýchlosťou 210 kilometrov za hodinu.

"Je neobvyklé, aby sa vyskytla takáto cyklóna. Je takmer nehybná," pre agentúru AFP povedal Elack Andriakaja, generálny riaditeľ BNGRC.

"Keď sa zastaví na jednom mieste, zdevastuje celú infraštruktúru. A to má vážne dôsledky pre obyvateľstvo," uviedol. Očakávalo, že systém nízkeho tlaku sa zdrží na severovýchodnom pobreží Madagaskaru, ale došlo k zmene trajektórie a nakoniec zasiahol okres Vohemar.

Tento ostrovný štát s približne 30 miliónmi obyvateľov pravidelne postihuje nepriaznivé počasie. Tropická búrka Freddy pred rokom zasiahla Madagaskar, ako aj susedné pevninské krajiny Mozambik a Malawi. O život prišlo viac ako 500 ľudí.