Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Madagaskare sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V ňom proti sebe stoja dve bývalé hlavy štátu Andry Rajoelina a Marc Ravalomanana.

Antananarivo 19. decembra (TASR) - Voliči na Madagaskare začali v stredu hlasovať v druhom kole prezidentských volieb, v ktorom stoja proti sebe dve bývalé hlavy štátu Andry Rajoelina a Marc Ravalomanana.

Rajoelina (44), ktorý bol prezidentom v rokoch 2009 až 2014, dostal v novembrovom prvom kole 39 percent hlasov. Ravalomanana (69) bol prezidentom od roku 2002 až do roku 2009 a v prvom kole získal 35 percent hlasov. V takomto súboji sa stretli po prvý raz od politických nepokojov v roku 2009, pre ktoré musel Ravalomanana opustiť funkciu. Obaja sa vyjadrili, že výsledky druhého kola volieb akceptujú.

Desať miliónov voličov je registrovaných v tomto ostrovnom štáte v Indickom mori, ktorý je bývalou francúzskou kolóniou. Svetová banka ho radí k jedným z najchudobnejších štátov sveta, aj keď je bohatý na ekologickú diverzitu. Viac ako dve tretiny z 25-miliónovej populácie žije v extrémnej chudobe a rozšírená je aj korupcia.

Kampaň sa viedla prevažne v pokojnom duchu. Hlavné mesto Antananarivo sa hemžilo v posledných dňoch pred hlasovaním prívržencami Rajoelinu v oranžových tričkách a stovkami podporovateľov Ravalomananu v bielozelených tričkách, približuje agentúra AP.

Hlasovanie sa skončí o 15.00 h SEČ a výsledky by sa mali zverejniť do týždňa.