Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďari oslavujú sviatok zakladateľa štátu svätého Štefana

Maďari v nedeľu 20. augusta 2017 oslavovali v celej krajine štátny sviatok zakladateľa štátu - prvého uhorského kráľa sv. Štefana z dynastie Arpádovcov. V Budapešti sa ústredné oslavy začali na Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou a zložením prísahy dôstojníkov maďarskej armády. Foto: TASR- Ladislav Vallach

Svätý Štefan I., pôvodným menom Vajk, bol v období rokov 995-997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva, v rokoch 997-1000 veľkokniežaťom Uhorska a od roku 1000 do roku 1038 bol prvým kráľom Uhorska.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Maďari dnes oslavujú štátny sviatok zakladateľa štátu - prvého uhorského kráľa sv. Štefana. V Budapešti sa ústredné oslavy začali na Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou a zložením prísahy dôstojníkov maďarskej armády.

Svätý Štefan I., pôvodným menom Vajk, bol v období rokov 995-997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva, v rokoch 997-1000 veľkokniežaťom Uhorska a od roku 1000 do roku 1038 bol prvým kráľom Uhorska. Zomrel 15. augusta 1038 a 20. augusta 1083 ho vyhlásili za svätca.



Arpádovci bol pôvodne najmocnejší náčelnícky rod staromaďarského kmeňového zväzu, neskôr vládnuci rod Uhorska od roku 1000 do roku 1301. Z dynastie pochádzalo celkovo 24 uhorských kráľov.

Na ústredné oslavy štátneho sviatku pripravili tento rok leteckú šou a prehliadku plavidiel na Dunaji. Nad riekou poletia tri bojové lietadlá ozbrojených síl JAS-39 Gripen, formácia prieskumných lietadiel a ľahkých vrtuľníkov. Medzi plavidlami sa predstavia armádne lode určené na odmínovanie, ale aj civilné plavidlá. Verejnosti dnes sprístupnia aj muzeálnu loď Lajta Monitor.

Vyvrcholením osláv v Budapešti bude po zotmení tradičný ohňostroj, ktorý teraz pripravili na úseku Dunaja medzi Reťazovým mostom a Margitiným mostom.

Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii v roku 1956.

V roku 2006 vypukla počas ohňostroja panika po tom, čo mesto zasiahla prudká búrka. Napriek tomu pyrotechnickú prehliadku neprerušili. Päť ľudí zahynulo a stovky sa zranili, mnohí ťažko. Vďaka prísnym preventívnym bezpečnostným opatreniam v uplynulých rokoch už nedošlo v súvislosti s ohňostrojom k vážnejším nehodám.


Prezident János Áder: Musíme zas chrániť hranice krajiny, ktorú formovali mnohí po sv. Štefanovi


Význam slova bezpečnosť sa mení, zmenil sa aj v uplynulom desaťročí: Maďari musia opäť chrániť hranice, musia chrániť nezávislú, slobodnú európsku krajinu, ktorú od čias sv. Štefana formovali obete, charakter a práca miliónov Maďarov. Povedal to dnes v Budapešti v úvode ústredných osláv štátneho sviatku zakladateľa štátu - prvého uhorského kráľa sv. Štefana prezident János Áder.

Hlava štátu po vztýčení štátnej vlajky na Kossuthovom námestí pripomenula, že po necelých troch desaťročiach získania slobody si Maďari opäť uvedomujú, že patriť im bude iba to, čo si dokážu znova a znova ubrániť.

Áder zdôraznil, že sv. Štefan z dynastie Arpádovcov vytvoril v Uhorsku silnú politickú jednotu, ku ktorej sa Maďari dokázali po každej skúške a hrozbe opätovne vrátiť.

Sviatok založenia štátu je súčasne aj sviatkom kresťanskej viery, zdôraznil minister obrany István Simicskó, ktorý sa prihovoril dôstojníkom maďarskej armády. Tí pred budovou parlamentu slávnostne zložili prísahu. "Napredovať môžeme iba kresťanskou vierou, ktorú nám zanechal sv. Štefan," dodal šéf rezortu obrany.

Podľa jeho slov budúcnosť Maďarska treba zachovať pre ďalšie generácie. "K tomu je potrebné strážiť hranice krajiny a vystupovať proti hrozbám, akými sú masová ilegálna migrácia a terorizmus," zdôraznil Simicskó.