Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Maďari protestovali proti zákonu o financovaní mimovládok

Niekoľko stoviek Maďarov sa zhromaždilo v pondelok 29. mája 2017 v Budapešti na Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu, aby piknikom protestovali proti pripravovanej vládnej novele zákona o financovaní mimovládnych organizácií. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Kontroverznú novelu, ktorá vyvolala ostrú kritiku aj v zahraničí, by mal zákonodarný zbor schvaľovať 13. júna.


Budapešť 29. mája (TASR) - Proti pripravovanej novele maďarského zákona o financovaní mimovládnych organizácií protestovalo dnes v Budapešti zhruba 300 ľudí. Protestné zhromaždenie sa oficiálne skončilo krátko po 19.00 h bez incidentov.

Rečníci vyzývali k zomknutiu občianskej sféry. Zdôraznili, že bez zahraničnej pomoci by neboli schopní naplniť svoje humánne ciele. Požadovali, aby bola vo vláde zastúpená aj občianska sféra a pripomenuli, že za uplynulý rok táto sféra pomohla 645.240 ľuďom.

Po demonštrácii, ktorá bola zorganizovaná vo forme pikniku, zostalo na Kossuthovom námestí pri budove parlamentu ešte niekoľko desiatok ľudí. Pokračovali v pikniku a neformálne diskutovali. Pred sídlom parlamentu zostali zoradení policajti až do odchodu posledných protestujúcich.

Kontroverzná novela, ktorá vyvolala ostrú kritiku aj v zahraničí, mala byť pôvodne schvaľovaná v utorok 30. mája. Pre výhrady Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) o nej budú poslanci napokon rozhodovať až 13. júna.

Hlavným organizátorom zhromaždenia bola skupina Civilizáció (Civilizácia) z Facebooku, ktorá k parlamentu pozvala zástupcov 82 mimovládnych organizácií. Tí na námestí prezentovali nielen svoju činnosť v spoločnosti, ale aj ľudí, ktorým svojou činnosťou prispeli k zlepšeniu života. Medzi nimi boli študenti, pedagógovia, rodiny, utečenci, osoby pracujúce v oblastiach zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a samosprávy, ale aj umelci a novinári. Podľa Civilizáció občianske organizácie pomáhajú aj chorým, dôchodcom, ľuďom ohrozeným znečistením životného prostredia, obetiam násilia, deťom, chudobným i bezdomovcom.

Výzvu na zastavenie parlamentnej rozpravy o zákone o mimovládnych organizáciách adresovalo Maďarsku 27. apríla Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE). Odôvodnilo to stanoviskom expertov Benátskej komisie Rady Európy.

V prijatom uznesení PZRE vyzýva Budapešť na "otvorený dialóg" s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, Radou Európy a ďalšími medzinárodnými organizáciami. PZRE prekáža, že o novele navrhovatelia nediskutovali s verejnosťou, a tiež rozsah prerokúvaného návrhu, ktorý sa týka aj športových a náboženských organizácií.

PZRE podľa oficiálneho vyhlásenia "súhlasí s tým, že financovanie mimovládnych organizácií musí byť transparentné, ale odmieta obvinenie, že organizácie občianskej spoločnosti slúžia zahraničných záujmovým skupinám a môžu ohrozovať národnú bezpečnosť a suverenitu len preto, že dostávajú zo zahraničia každoročne istú finančnú čiastku".

Politik a parlamentný poslanec vládnej strany Fidesz Szilárd Németh v januári vyhlásil, že z krajiny "upracú" občianske organizácie, ktoré slúžia politickým či zahraničným záujmom.

Premiér Viktor Orbán 26. apríla v Bruseli vyhlásil, že zákon o mimovládnych organizáciách má docieliť, aby vláda vedela, kto tieto organizácie financuje a koho záujmy zastupujú.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér 8. mája uviedol, že cieľom právnej normy predloženej štvoricou poslancov je docieliť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. "Návrh neobmedzuje žiadne práva a neobmedzuje ani možnosť financovať občianske organizácie z domova či zo zahraničia," zdôraznil Kövér.