Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďari si pripomínajú výročie revolúcie 1848-49

Maďarsko si v utorok 15. marca 2016 pripomínalo štátny sviatok vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49 Foto: TASR - Ladislav Vallach

Opozičné strany pripravujú viaceré protivládne protesty a pedagógovia na popoludnie avizovali masovú demonštráciu.

Budapešť 15. marca (TASR) - Maďarsko si dnes pripomína štátny sviatok vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Kým blok vládnucich strán Fidesz-KDNP si ho pripomína oslavami, ktoré sa začali ráno vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti, opozičné strany pripravujú viaceré protivládne protesty a pedagógovia na popoludnie avizovali masovú demonštráciu.

Už tradičným bodom programu ústredných osláv 168. výročia revolúcie bude prejav predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na nádvorí Národného múzea. Zhromaždenie, na ktorom sa očakáva desaťtisícový dav, budú zabezpečovať príslušníci protiteroristickej jednotky TEK. Tá už v o polnoci uzatvorila celé okolie múzea a oznámila, že účastníkov podujatia bude kontrolovať, pričom bude môcť zhabať nebezpečné predmety a narušiteľov poriadku pošle preč.



Orbánov prejav, na ktorý príde mimoriadnym vlakom aj zhruba tisíc Poliakov sympatizujúcich s jeho vládou, bude sprevádzať protivládna demonštrácia niekoľko stoviek metrov od slávnostného zhromaždenia. Nie je vylúčené že účastníci protidemonštrácie sa budú premiérov prejav snažiť narušiť.



Viaceré opozičné strany - vrátane Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ultrapravicového Jobbiku či ochranárskej strany LMP - budú protestovať na rôznych miestach hlavného mesta. Vyvrcholením protivládnych demonštrácií by mal byť popoludňajší protestný pochod nespokojných pedagógov z Námestia hrdinov k parlamentu.

Štátny sviatok si pripomínajú nielen v Budapešti, kde polícii nahlásili celkom 34 podujatí, ale po celom Maďarsku a v zahraničí. Predseda parlamentu László Kövér sa v sobotu zúčastnil osláv revolúcie v juhoafrickom Johannesburgu, minister obrany István Simicskó zase v nedeľu v Bruseli. Tento rok je sviatok súčasťou predĺženého víkendu - Maďari si totiž pondelok odpracovali minulý týždeň.