Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďari v Rumunsku sa cítia byť diskriminovaní, ich púť nebude UNESCO

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa Hegedüsovej na projekte žiadosti pracovalo šesť rokov 100 maďarských expertov, aby sa tento náboženský sviatok dostal na zoznam UNESCO.

Budapešť/Bukurešť 6. decembra (TASR) - Maďarská menšina žijúca v Rumunsku sa cíti byť diskriminovaná, pretože jej tradičná púť v Sumuleu Ciuc (Csíksomlyó) s vyše 400-ročnou tradíciou nebude kandidátom na zaradenie do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Predsedníčka Demokratického zväzu rumunských Maďarov Csilla Hegedüsová podľa dnešnej informácie agentúry AP uviedla, že za to môže rumunské ministerstvo kultúry, ktoré žiadosť nepredložilo príslušnému orgánu OSN.

Podľa Hegedüsovej na projekte žiadosti pracovalo šesť rokov 100 maďarských expertov, aby sa tento náboženský sviatok dostal na zoznam UNESCO. Rezort kultúry však dokumenty nezaslalo, čo je podľa nej aktom diskriminácie Maďarov žijúcich v Rumunsku.

Ministerka kultúry Corina Suteu minulý týždeň uviedla, že materiál mal nedostatky.

Púte v Sumuleu Ciuc v župe Harghita ročne navštívi vyše 100.000 katolíkov, je najväčším podujatím svojho druhu v strednej a východnej Európe. Podľa AP stúpa napätie medzi Rumunskom a Maďarskom po tom, čo šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó zakázal 1. decembra maďarským diplomatom zúčastniť sa akéhokoľvek podujatia pri príležitosti rumunského štátneho sviatku.

Na severozápade Rumunska žije 1,4 milióna Maďarov.