Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

MAĎARIČ: Slovakiana je bránou k sprístupňovaniu kultúrneho dedičstva

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič sa zúčastnil na prezentácii nového portálu kultúrneho dedičstva Slovenska – Slovakiana, 26. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko sa týmto podľa ministra kultúry dostalo do čela pelotónu digitalizácie kultúrneho dedičstva.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Pre širokú verejnosť je oddnes k dispozícii vstupná brána k zdigitalizovanému kultúrnemu dedičstvu. Na stránke slovakiana.sk je minimálne 30 percent obsahu z národných digitalizačných projektov, čo je viac ako milión kultúrnych objektov v digitálnej podobe.




"Slovakianou sa digitalizácia nekončí, ale začína sa jej sprístupňovanie, čím sa dostávame do najpríťažlivejšej časti," uviedol dnes minister kultúry Marek Maďarič počas slávnostnej prezentácie tohto portálu.

Ako dodal, Slovensko sa týmto dostalo do čela pelotónu digitalizácie kultúrneho dedičstva. K dnešnému dňu funguje sedem digitalizačných pracovísk, ktoré zdigitalizovali viac ako štyri milióny kultúrnych objektov.



Portál je otvorený, neustále na ňom budú pribúdať nové objekty. Podľa Maďariča ide o unikátny systém, ktorý bude generovať mnoho benefitov. Okrem oboznámenia sa verejnosti so slovenskou kultúrou z rôznych sfér pozitívne ovplyvní vzdelávací proces, vedu, podnikanie, cestovný ruch, kreatívny priemysel či medzinárodnú spoluprácu.

Na Slovakiane si môžu ľudia vyhľadávať, prezerať, sťahovať vo vysokom rozlíšení a následne využívať zdigitalizované objekty. Okrem toho si z nich môžu vytvárať vlastné zbierky podľa svojich kritérií, diskutovať o nich s odborníkmi, zdieľať obsah či podávať návrhy na aktualizáciu a doplnenie obsahu.

Portál vznikol ako súčasť národného projektu Centrálna aplikačná infraštruktúra a registratúra, ktorý realizuje Národné osvetové centrum.

Na digitalizáciu kultúrneho dedičstva bolo k dispozícii celkovo 180 miliónov eur. Z toho 141 miliónov eur pochádzalo z európskych zdrojov.