Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská a srbská vláda budú spoločne rokovať

Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Témou bude aj plot na spoločnej hranici.


Budapešť 30. júna (TASR) - Narušovanie srbsko-maďarskej štátnej hranice ilegálnymi migrantmi, respektíve ochrana svojho územia, ktorú Maďarsko ohlásilo aj v podobe plota na tejto štátnej hranici, budú zrejme ústrednými témami spoločného zasadania vlád oboch krajín, ktorého dejiskom bude v stredu Budapešť.

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI, podľa ktorej sa pri tejto príležitosti bude pravdepodobne hovoriť aj o modernizácii železničnej trate spájajúcej metropoly oboch štátov Belehrad a Budapešť.

Maďarsko nechce byť cieľovou krajinou prisťahovalcov, pretože teraz ekonomických migrantov nepotrebuje, vyhlásil 19. júna vo verejnoprávnej televízii hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Podľa neho Maďarsku výstavba plota na srbskej hranici nerobí radosť, avšak nemôže čakať na kroky Európskej únie. "Južná hranica Maďarska so Srbskom je nielen hranicou Maďarska, ale súčasne aj schengenskou hranicou, teda hranicou únie. Z tejto skutočnosti vyplývajú očakávania i naša zodpovednosť," povedal Kovács.

Maďarský minister zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár sa v uplynulý štvrtok vyjadril, že bilaterálne maďarsko-srbské vzťahy sa v uplynulých rokoch výrazne zlepšili a záujmom Budapešti je, aby to tak aj zostalo.

Po stredajšom spoločnom rokovaní členov vládnych kabinetov oboch krajín by podľa informácií na webovej stránke maďarskej vlády mali premiéri Viktor Orbán a Aleksandar Vučič podpísať bilaterálnu dohodu a následne sa zúčastniť na spoločnej tlačovej konferencii.

Predseda maďarskej vlády by mal vystúpiť aj na popoludňajšom dvojstrannom podnikateľskom fóre.

Práve pred rokom, 1. júla 2014, sa členovia vlád oboch krajín stretli na spoločnom zasadaní v Belehrade, kde došlo k podpísaniu viacerých dvojstranných dokumentov.