Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský zákaz dvojakého občianstva je podľa Maďarska neprijateľný

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov považuje za neprijateľné, že Ukrajina chce trestať dvojaké občianstvo Ukrajincov.

Budapešť 7. januára (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov považuje za neprijateľné, že Ukrajina chce trestať dvojaké občianstvo Ukrajincov. Vyhlásil to dnes v komerčnej spravodajskej televízii Hír TV štátny tajomník rezortu diplomacie István Mikola.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavol Klimkin v pondelok oznámil, že jeho krajina skoncuje s doterajšou praxou dvojakého občianstva. V budúcnosti podľa jeho slov dostanú pokutu tí občania Ukrajiny, ktorí prekročia hranice Ukrajiny a Európskej únie a budú mať okrem ukrajinského občianstva aj ďalšie.

Na ukrajinsko-maďarských hraničných priechodoch zavedú spoločnú colnú kontrolu, čím zabránia tomu, aby pri výstupe z Ukrajiny predložili Ukrajinci ukrajinský pas a pri vstupe do Maďarska zas maďarský cestovný doklad.

Mikola uviedol, že rezort maďarskej diplomacie pracuje na tom, aby našiel diplomatické riešenie na vzniknutú situáciu. V krajine, akou je Ukrajina, v ktorej žije množstvo národností a etník, hovoriť o dvojakom občianstve ako o trestnom čine je neprijateľné, zdôraznil štátny tajomník.