Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarská diplomacia sa ohradila voči vyhláseniu vysokého komisára OSN

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zároveň ministerstvo zahraničných vecí označilo za poľutovaniahodné, že jeden z najdôležitejších predstaviteľov OSN si o udalostiach v krajine urobil názor bez toho, aby poznal skutočné fakty.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Maďarský rezort zahraničných vecí požiadal dnes predstaviteľov Organizácie Spojených národov (OSN), aby nehodnotili situáciu okolo utečencov v Maďarsku na základe jednostranných informácií médií. Informovala o tom tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na komuniké ministerstva.

Ide o reakciu na kritické vyjadrenia vysokého komisára OSN pre ľudské práva, jordánskeho princa Zajda al-Husajna v sobotňajšom rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra o prístupe maďarskej vlády k situácii utečencov.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí označilo za poľutovaniahodné, že jeden z najdôležitejších predstaviteľov OSN si o udalostiach v krajine urobil názor bez toho, aby poznal skutočné fakty.

Slzotvorný plyn a vodné delo nepoužili maďarskí policajti proti nevinným utečencom, ale proti takým agresívnym kriminálnikom, ktorí dlhší čas útočili na nich kameňmi a kusmi betónu, zdôraznilo ministerstvo a dodalo, že by sa bolo s radosťou oboznámilo aj so stanoviskom diplomata o uplatnení práv policajtov, ktorí utrpeli zranenia pri ochrane vlasti.

Za falošnú označil rezort aj paralelu s rokom 1956, keď v Maďarsku došlo k revolúcii a jej krvavému potlačeniu, pretože vtedajší utečenci z Maďarska rešpektovali právne normy cieľových krajín, spolupracovali s orgánmi a nehádzali kamene na tamojších policajtov.