Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská liberálna strana: Orbán musí stopnúť protieurópsku hystériu

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Szent-Iványi podotkol, že Orbán ako premiér krajiny v súčasnosti predsedajúcej V4 pozval na septembrový summit tiež Macrona. Je ale otázne, či do Budapešti francúzsky prezident príde.

Budapešť 16. augusta (TASR) - Na ukončenie vyvolávania protieurópskej hystérie vyzvala dnes v Budapešti vládu premiéra Viktora Orbána opozičná Maďarská liberálna strana (MLP).

Podľa agentúry MTI zahraničnopolitický expert strany István Szent-Iványi zdôraznil, že kabinet by sa mal postaviť konštruktívne k stredoeurópskym záležitostiam a neodkladne by mal začať prípravy na vstup do eurozóny, v opačnom prípade bude Maďarsko v rámci Európy izolované.

Liberálny maďarský politik pripomenul, že francúzsky prezident Emmanuel Macron bude koncom augusta rokovať v Salzburgu s premiérmi Rakúska, Česka a Slovenska. Tri krajiny tvoria neformálne zoskupenie známe ako Slavkovský formát.

Szent-Iványi v tejto súvislosti podotkol, že Orbán ako premiér krajiny v súčasnosti predsedajúcej Vyšehradskej štvorke (V4) pozval na septembrový summit tiež Macrona. Je ale otázne, či do Budapešti francúzsky prezident príde, najmä ak sa v Salzburgu zrodí nejaká dohoda medzi Francúzskom, Českom a Slovenskom.

"Liberáli sledovali s obavami vznik Slavkovského formátu už od jeho vzniku v januári 2015. Účastníci trojuholníka sa priebežne snažili upokojovať Maďarsko a Poľsko, že táto forma spolupráce nie je konkurenciou V4, že fungovanie štvorky iba dopĺňa. Dnes však slavkovský trojuholník má už aj politickú dimenziu a V4 možno označovať čoraz viac za zoskupenie 'dva plus dva'," uzavrel Szent-Iványi, ktorý sa síce nedomnieva, že V4 zanikne, ale vyjadril obavy z výrazného oslabenia jeho významu.