Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská novela vysokoškolského zákona znepokojila eurokomisára

Maďarský parlament v Budapešti. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Eurokomisár Carlos Moedas pripomenul Maďarsku, že sa zaviazalo chrániť európske hodnoty a nemalo by ohrozovať nezávislosť vzdelávacích inštitúcií.

Brusel 5. apríla (TASR) – Znepokojenie nad novoprijatou novelou maďarského vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje fungovanie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti, vyjadril dnes komisár EÚ pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas. Pripomenul Maďarsku, že sa zaviazalo chrániť európske hodnoty a nemalo by ohrozovať nezávislosť vzdelávacích inštitúcií.

"Som veľmi znepokojený nedávnymi legislatívnymi zmenami. Znepokojuje má fakt, že tento vývoj by mohol byť v priamom rozpore so slobodným vedeckým výskumom a spoločnými hodnotami založenými na otvorenosti," vyhlásil eurokomisár.

Upozornil Budapešť, že takýto zákon zasahuje do nezávislosti univerzít. Stredoeurópska univerzita má podľa neho výbornú povesť a odvádza "kvalitnú prácu". Moedas dodal, že Európska komisia (EK) podrobí maďarský zákon dôkladnej analýze, aby zistila, či je v súlade s európskou legislatívou. Podľa jeho hovorcu by malo kolégium eurokomisárov o tomto zákone diskutovať budúcu stredu.

Podľa schválenej novely vysokoškolského zákona bude môcť zahraničná univerzita pôsobiť na maďarskom území jedine v prípade, ak funguje aj v štáte svojho pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. Proti uvedeným zmenám dnes v Budapešti protestovali desiatky ľudí.

Stredoeurópsku univerzitu založil americký finančník maďarského pôvodu George Soros v roku 1991.