Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia chce preočkovať ľudí vakcínou Pfizer

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tvrdí, že najmä v prípade starších ľudí očkovaných čínskou vakcínou od spoločnosti Sinopharm sa nevytvorila dostatočná ochrana proti novému druhu koronavírusu.

Budapešť 3. júna (TASR) - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vyzvala vládu, aby ľuďom kompletne zaočkovaným ruskou či čínskou očkovacou látkou, u ktorých sa nevytvoril dostatok protilátok, podali vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI.

Zástupkyňa starostu Budapešti Erzsébet Némethová z DK v tejto súvislosti pripomenula, že takýto problém trápi niekoľko desiatok tisíc osôb. Spresnila, že najmä v prípade starších ľudí očkovaných čínskou vakcínou od spoločnosti Sinopharm sa nevytvorila dostatočná ochrana proti novému druhu koronavírusu.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 315 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 18 pacientov. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je tak celkovo 805.302 infikovaných a 29.792 úmrtí.

Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je v Maďarsku už 5.227.318 osôb, pričom obe dávky očkovacej látky dostalo 3.732.252 ľudí. Miera zaočkovanosti obyvateľstva dosiahla 53,5 percenta.