Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Fidesz odvracia pozornosť od korupcie, tvrdí maďarská opozícia

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Podľa maďarskej opozície vládna strana odvracia pozornosť od korupcie diskusiou o migrantoch.

Budapešť 27. januára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz chce diskusiou o migrantoch odvrátiť pozornosť od svojich korupčných káuz, vyhlásili dnes v Budapešti viaceré opozičné strany v reakcii na iniciatívu parlamentnej frakcie Fideszu. Informovala o tom agentúra MTI.

Predseda frakcie Fideszu Antal Rogán oznámil, že v zákonodarnom zbore iniciujú diskusný deň o utečeneckej otázke a prisťahovalectve. Maďarsko by podľa neho malo prijímanie migrantov sprísniť podľa rakúskeho vzoru.

"Maďarskí politici musia dať najavo svoj postoj k tejto otázke," zdôraznil Rogán s tým, že ak Rakúsko zavedie avizované sprísnenia procesu prijímania utečencov, potom Maďarsko - už aj z preventívnych dôvodov - bude musieť nasledovať minimálne rakúsky príklad.

Iniciatívu v zásade podporila menšia vládna Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) a opozičná ultrapravicová strana Jobbik.

Maďarská socialistická strana (MSZP) oznámila, že čaká konkrétny návrh témy diskusie. Kým takýto návrh nevznikne, považujú socialisti iniciatívu Fideszu iba za pokus odviesť pozornosť verejnosti od korupčných škandálov vlády.

Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) podotkla, že predtým, než by otázku boja proti terorizmu ktokoľvek miešal s otázkou utečencov, prípadne prisťahovalectva, bolo by potrebné poskytnúť informácie o tom, koľko žiadateľov o utečenecký štatút bolo doposiaľ podozrivých z terorizmu, ako aj to, koľkých z nich odhalilo maďarské Centrum boja proti terorizmu (TEK).

Strany Demokratická koalícia (DK), Spolu (Együtt) a Dialóg za Maďarsko (PM) sa zhodli v názore, že ozajstným problémom Maďarska nie je prisťahovalectvo. Poukázali na to, že v krajine vládne korupcia, Maďarsko podľa nich nie je právny štát, nefunguje demokracia a priebežne sa prehlbuje chudoba.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vyhlásil, že doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou.

V rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu povedal, že prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal.